Devecilik Kültürü UNESCO Yolunda!..ilk adım Çanakkaleʹde atıldı...
UNESCOʹnun Somut Olmayan Dünya Kültürel Miras Değerlerine Bir Yenisini Eklemek Üzere Bugün İlk Adım Nihayet Çanakkaleʹde Atıldı Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Doç. Dr. Vedat ÇALIŞKANʹnın bu konuda yaptığı açıklama şöyle;
Araştırma ve yayınlarımla uzun bir süredir kültürel miras bağlamına dikkat çekmeye uğraştığım ˮAnadolu Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleriˮ nin bugüne değin ulusal envanter kaydı bulunmuyordu.
Bu konuda ilk adımın, Türkiyeʹde bu kültürün yaygın ve etkili olduğu 8 ilden birinden atılması gerekiyordu.Öğrendiğimize göre 2008 yılında İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bu konuda tespit dosyasını bakanlığa göndermiş.Fakat bu dosya üzerinde herhangi bir işlem yapılmamış. Yani Ulusal ve İl envanterine de bu miras değer kaydedilmemiş.
Bugün Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Bünyesinde Tespit Kuruluʹnun çalışmaları sonuçlandırıldı. Bu kültürel mirasın değerin il ve ulusal kültür envanterine kaydı için hazırlamış olduğumuz dosya bakanlığa ulaştırılacak.
Bundan sonraki aşamayı bakanlık ve UNESCO Türkiye Milli Komitesiʹnin kararları belirleyecek. Geçtiğimiz hafta UNESCOʹnun yönetim Kuruluʹna seçilen Prof.Dr. Sayın Öcal OĞUZ ve UNESCO Türkiye Milli Komitesi Başkan Vekili Prof.Dr. Sayın Metin Ekici hocalarımızın konuya destekleri çok büyük önem taşıyor. Bugüne kadar Türkiyeʹnin miras değerleri için ellerinden geleni yapan kıymetli hocalarımız, bu kültürel mirasın da dünya ile paylaşılmasına muhakkak destek sağlayacaklardır.
Bu süreçte ayrıca İzmir ilinden yapılan 2008 tarihli başvurunun akibetinin takip edilmesi; Aydın, Muğla, Antalya, Balıkesir, Manisa ve Denizli illerinde de il ve ulusal envanter için Tespit Kurullarınca hazırlanacak dosyaların bakanlığa ulaştırması oldukça destekleyici olacaktır.
Bugün (16.11.2017) Çanakkaleʹde yapılan toplantıda emeği geçen kurul üyeleri: Prof.Dr. Zafer ÖNLER, Doç.Dr Alaattin CANBAY, Yrd. Doç.Dr. Aslı AKSOY, Sevim ATEŞ, Ömer GÖZÜKIZIL, Mümtaz FIRAT ve Senem ÖZCAN atılan bu önemli adım nedeniyle teşekkür bir borçtur.
Bu güzel haberin devecilik kültürü camiası içinde hızla yayılması, atılacak adımları hızlandıracağı gibi büyük bir moral de sağlayacaktır.
Sağlıcakla kalın.
Doç.Dr.Vedat ÇALIŞKAN
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Fen-Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü