Küçük Buz Devri’ döneminden kalma buzullar altında donmuş bitkiler canlandı!
‘Küçük Buz Devri’ döneminde donan ve asırlardır buzulların içinde olan bazı bitkilerin yeşermeye başladığı araştırmacılar tarafından bildirildi. 400 yıllık bryophytes (karayosunları) laboratuvar koşullarında yeşerdi.
Araştırmacılara göre bu bitkiler sayesinde buzul çağlarından sonra ekosistemde meydana gelen değişikliklere ilişkin birçok şeyi keşfedebileceğiz.
Alberta Üniversitesinden gelip Kanada’nın kuzey kutup bölgelerinde araştırma yapan bu ekip bölgedeki buzulların 2004’ten bu yana yılda 3-4 metre küçüldüğünü ifade etti.
Araştırmacılardan Catherine La Farge buzullarda yürüyüş yaparken buzulların altında uzanan yeşilimsi bir tabaka gördüklerini ve incelemelere böyle başladıklarını belirtti.
Karayosunlarını diğer bitkilerden farklı olarak damarları bulunmuyor. Bu sayede kış aylarında tamamen kuruyan yosunlar, yaz aylarında tekrar yeşerebiliyor. Ama yine de bunca yıl sonra buzulların içinde kalan ve şu anda gün ışığını görmeleriyle beraber yeşeren karayosunları araştırmacıları bir hayli şaşırttı.
Araştırmacı La Farge buzulların altında bilmediğimiz bir dünya olduğunu ve bunun da incelenmesi gerektiğini söyledi.
Kaynak: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-22656239