Uzayın derinliklerinden gelen ʹgizemli radyo dalgalarıʹ tespit edildi
FRB olarak bilinen 13 sert radyo dalgası patlamasının tekrar eden sinyaller yollaması son derece olağan dışı bir durum ve bu dalgalar 1,5 milyar ışık yılı uzaktan geliyor.
Buna benzer bir olay daha önce başka bir gözlemevi tarafından sadece bir kez tespit edilmişti.
British Columbia Üniversitesiʹnden (UBC) gökbilimci Ingrid Stairs, ˮYeni bir radyo dalgası kaynağını tespit etmemiz daha da fazlasının olabileceğini bize söylüyor. Üzerinde çalışma yapılabilen dalga kaynaklarıyla, kozmik bilmeceyi çözebiliriz ve bunların nereden geldiğini, kaynaklarının ne olduğunu anlayabilirizˮ dedi.
Üniversitenin Okanagan Vadisiʹnde bulunan CHIME Gözlemevi, 4 adet 100 metre uzunluğundaki yarı silindirik antenlerle her gün gökyüzünü kuzey yönünde tarıyor.
Geçen yıl çalışmaya başlayan teleskop, 13 adet radyo dalgası tespit etti ve bunların arasında sürekli tekrarlayan dalgalar da var. Araştırma Nature dergisi tarafından yayımlandı.
CHIME Gözlemevi her gün uzayı tarıyor
Kanada McGill Üniversitesiʹnden Shriharsh Tendulkar, ˮDalgada ikinci tekrarı tespit ettik ve ikinci tekrar birincisine çok benziyorduˮ diye konuştu.
Bu bize kitle olarak tekrar nitelikleri hakkında daha çok şey anlatıyor diyen Shriharsh Tendulkar, FRBʹlerin kısa ve parlak radyo sinyalleri yolladığını ve bunların evrenin yarısı uzaklığından geldiğini söyledi.
Şu ana kadar bilim insanları 60 adet sadece bir kez sinyal göndermiş dalga tespit etti.
Araştırmacılar gökyüzüne her gün bin kadar FRB radyo dalgası yayıldığını düşünüyor.
Bu dalgalara neyin yol açtığına dair iki temel teori var.
Güçlü bir manyetik alana sahip nötron yıldızın çok hızlı dönmesi
İki nötron yıldızının çarpışması
Çok az bir insanın inandığı bir diğer teori ise bu dalgalar uzaylıların uzay gemisi tarafından oluşturuluyor.
BBC Türkçe