Hindistan’dan Uluslararası Resim Sergileri açılışında bir Türk ressam..
Uluslararası sanatçılığı ve yeteneğiyle Hindistan'ın önemli sanatçılarından Neeti Bisht, geçtiğimiz yıl Aralık ayında "Save the Planet" adıyla yoksul, yetim ve fakir çocukları sanata ve topluma kazandırmak amacıyla online düzenlediği serginin ardından bu kez de “Freedom” temalı sergisiyle karşımıza çıktı.
Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen, yaratıcı yeteneklerin keşfedildiği sanat yarışması 25 Aralık 2020 Perşembe günü Türkiye saatiyle 11.00'da online platform üzerinden sanatseverlerle buluşmuş, ön elemeden geçen katılımcıların çalışmalarının yer aldığı çevrimiçi sanat sergisi ise 24 Aralık 2020 - 30 Aralık 2020 tarihleri arasında tüm sosyal medya platformlarında yayına girmişti.
Parlamento Üyesi baş konuk Sh. Devusinh Chauhan, özel konuklar; Dr. Nruparaj Sahu (Ortak Yönetici-OAS (lar), Sayın Pota (Emekli Hükümet Görevlisi) Bayan Madhvi (Sekreter- CKCT), Sh. CS Bisht (Uzman) yanı sıra jüri üyeleri; Sagar Singh, Saffet Tuncel (Türkiye), Diana Coatu (Romanya) yaptıkları konuşmalarda bu tür etkinliklerin çocukları ve kadınları desteklemek, onları cesaretlendirmek için çok önemli olduklarını vurgulamışlardı. Top 20, Gelişen Yetenekler ve Küratör'ün Seçimi kategorilerinde ödül almaya hak kazanan genç ressamlar sponsorların destekleriyle çeşitli ödüllerin de sahibi olmuşlardı.
2021 yılının ilk sergisi ise “Freedom” temasıyla gerçekleştirildi
Neeti Bisht organizatörlüğünde ikincisi düzenlen 2021 yılının ilk sergisi ise 20 – 27 Şubat tarihleri arasında Yeni Delhi, Hindistan’da gerçekleştirildi. “Özgürlük” temasıyla gerçekleştirilen ve tüm dünyadan yeteneklere ulaşmayı amaçlayan sergiyle küresel sanatı ve kültürü geliştirmeye ve korumaya odaklanıldı. Sergi sonunda satış ve bağışlardan elde edilen tüm gelir ise ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.
Serginin sanal açılış töreni 20 Şubat’ta jüri ve katılımcılarla interaktif bir oturumla başladı. Serginin açış konuşmalarını Hindistan Ekonomik ve Stratejik İşler Uzmanı Sh. CS Bisht, CKCT Bölge Müdürü Akhil Kedia ve Türkiye’den ressam Saffet Tuncel gerçekleştirdi. 24 saat boyunca sanatseverlerin ziyaretine açık olan serginin online etkinliklerinden biri de 25 Şubat tarihinde “Jumble the Words” workshop’ı oldu.
7 gün boyunca ziyaretçilere açık olan serginin kapanış töreni 27 Şubat tarihinde konser ve hikaye anlatıcılarının performanslarıyla Türkiye saati ile 16.30’da gerçekleştirildi. Uluslararası sergide jüri tarafından yapılan oylamada Hindistan’dan Master Debasish Deka, Miss. Manya Puri, Türkiye’den Mehmet Akif Özdal ve Fransa’dan Ms. Emilie ödüle layık görüldüler. Halk oylaması sonuçlarına göre ise Bangladeş’ten katılan heykeltraş Bisal Das ödüle layık görülürken, CKCT’den Miss. Supriya ise organizatör özel ödülünün sahibi oldu.
Hint sanat ve kültürünün tanıtımının yanı sıra kadınların sorunlarına ve engelli, yoksul, yetim ve ekonomik sorunları bulunan çocuklara, çocuk işçiliğine, yetersiz hayvan hakları politikalarına ve çevre sorunları gibi konularda sergileriyle dikkat çekmeye ve kamuoyu oluşturmaya çalışan Neetii Bisht Aartz kapanış töreninde yaptığı konuşmada, tüm dünyadan katılımcılarla ve sanatseverlerle tanışmanın heyecanı ve mutluluğunu yaşadığını, serginin gerçekleşmesine katkıda bulunan herkese yürekten teşekkür ettiğini dile getirdi. Yeni sergilerle farklı konu ve sorunlara dikkat çekmeye devam edeceğini de sözlerine ekledi.
------
Yapmış olduğum konuşma metni
-Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu ve ebedi liderimiz. Mustafa Kemal Atatürk'ün "Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından birisi kopmuş demektir" sözündende anlaşılacağı gibi sanata ve sanatın gücüne olan inancını bizlere göstermiştir.
Sanat, insanlık tarihinin var oluduğu günden beri yaşamın her alanında evrensel bir değer olarak varlığını sürdürmüş günümüze kadar gelmiştir.
Günümüzde yapılan arkolojik kazılarda çıkarılan ve yüz yıllar öncesindeki kültürler ve medeniyetlerle ilgili sanat eserlerini müzelerde görmek mümkündur.
Toplumların ve insanlığın gelişiminde büyük önemi ve yeri olan sanatı, çocuklarımıza öğretmek en önemli sorumluluğumuz ve görevimizdir diye düşünüyorum.
Bu anlamda çocuklarımızın gelişmesine yönelik yapılan bu organizasyonun sorumlusu olan sayın - Miss Niri'ye emeklerinden dolayı yürekten teşekkür ediyorum.
Organizasyonda seçiçi kurulu üyesi olarak yer aldığım için mutluyum. Yarışmaya katılan tüm ressamlara ve siz değerli jüri üyelerine başarılar diliyor dereceye giren öğrencileri kutluyorum. Türkiye'den selamlar sevgiler.