ÇOMÜ Veriye Dayalı Stratejik Yönetim İle Akademik Performansını Yükseltecek
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Veriye Dayalı Stratejik Yönetim ile Akademik Performansını Yükseltecek Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, veriye dayalı stratejik yönetim ve akademik performans değerlendirme sistemiyle akademik performansını yükseltecek. Rektörlük tarafından..
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Veriye Dayalı Stratejik Yönetim ile Akademik Performansını Yükseltecek
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, veriye dayalı stratejik yönetim ve akademik performans değerlendirme sistemiyle akademik performansını yükseltecek.
Rektörlük tarafından yapılan açıklamada, 6 aylık dönem incelendiğinde, üniversitenin akademik performans değerlerine dair bazı rakamların düşük olmasının, veriye dayalı stratejik araştırma yönetiminin ve akademik performans değerlendirilmesinin uygulanmaması ve önceki yıllara ilişkin bilgi girişlerinin akademik veri tabanlarına yapılmamış olmasından kaynaklandığı anlaşıldığı belirtildi.
Söz konusu sorunların ivedilikle çözülmesi için veriye dayalı stratejik araştırma yönetiminin planlanarak uygulanması, kurum kültüründe yaygınlaştırılması ve gerekli veri tabanlarına bilgi girişinin tamamlanması hususunda ilgili birimlerin harekete geçirildiği bildirildi. Bu kapsamda, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kurumsal Veri Yönetim Koordinatörü Prof. Dr. Adem Kalınlı moderatörlüğünde “Yükseköğretimde Veriye Dayalı Stratejik Yönetim ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine Genel Bakış” adlı sunumu kapsayan bir çalıştay gerçekleştirildi.
Çalıştayda, AVESİS, ULAKBİM ve diğer bilgi sistemler hususunda dekan, müdür ve üst yöneticilere eğitimler verildi.
Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu’nun başkanlık yaptığı 5 saatlik çalıştayda Prof. Dr. Adem Kalınlı, yaptıkları detaylı incelemelerde üniversitedeki çalışmaların üst seviyede olmasına rağmen, önceki yıllara ait veri girişinde yaşanmış sistematik sorunlar nedeniyle akademik performans göstergelerinin düşük yansıdığına vurgu yaptı. Bu duruma örnek olarak “ULAKBIM Harman” sistemini gösteren Prof. Dr. Kalınlı, “Örneğin ULAKBIM Harman’a göre 95. sırada görünen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, eğer veri girişini eksiksiz halde tamamlamış olsa, sıralamada 16.sıraya yükselebileceği öngörülmektedir.” sözleriyle tamamlamış olması, sıralamalardaki sorunların eksik bilgi akışı, verilerin zamanında ve yeterli düzeyde girilmemesinden kaynaklanmış olduğuna işaret etmektedir. Konunun detaylı incelenmesi için de Prof.Dr. Adem Kalınlı danışmanlığından faydalanılarak çalışmalar yoğunlaştırılmış, ivedilikle sorunların çözümlenmesi üzerinde durulmuştur.
2024 yılı itibarıyla uygulamaya geçecek veriye dayalı stratejik araştırma yönetimi, akademik performans değerlendirme sistemi ile birlikte, akademisyenlerin çalışma motivasyonunun artırılması için yeni ödül yönergesinin hazırlanması, bilimsel araştırma projeleri koordinatörlüğü yeni uygulama esaslarının belirlenmesi, uluslararasılaşma yönünde Avrupa’dan Asya’ya yeni işbirliği anlaşmalarının yapılması ve daha önce olmadığı kadar sosyal sorumluluk ve topluma katkı alanında önemli projelere imza atılmış olmasıyla, 2024 yılının ilk 6 aylık döneminde elde edilen kazanımlar, şüphesiz ki veri kayıtlarının da tamamlanmasıyla, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin akademik faaliyetleri ve performans göstergelerinin veri tabanlarında hak etmediği düşük sıralamaların çok daha ötesine geçerek akademik performans göstergeleri gerçek seviyesine ulaşacak ve bu veriler kısa ve orta vadede başarı grafiklerine yansıyacaktır.
Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, “Üniversitemiz, akademik performansını yükseltmek için gerekli adımları atmaya devam ediyor. Veriye dayalı stratejik yönetim ve akademik performans değerlendirme sistemi, bu adımların en önemlilerinden biri. Bu sistem sayesinde, üniversitemizin akademik faaliyetlerini daha etkin bir şekilde takip edebilecek ve performansımızı gerçekçi bir şekilde değerlendirebileceğiz. Bu da, üniversitemizi hem ulusal hem de uluslararası alanda daha üst sıralara taşıyacaktır” dedi.