Yenidoğan Bakımı: İlk 28 Günde En Çok Sorulan 12 Soru ve Cevapları

Yenidoğan Bakımı: İlk 28 Günde En Çok Sorulan 12 Soru ve Cevapları

Aylardır heyecanla beklediğiniz bebeğiniz dünyaya geldi! Peki, şimdi ne yapacaksınız? Yenidoğan bakımı birçok soru işareti yaratabilir. Acıbadem Taksim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Muhammet Ali Mutlu, ilk 28 günü kapsayan yenidoğan döneminde en çok sorulan 12 soruyu yanıtladı.

1. Bebeğim ne kadar ağlaması normaldir?

Amerikan Pediatri Akademisi'ne göre yenidoğanların günde bir-dört saat ağlaması normaldir. Bebekler iletişim kurmak için ağlarlar; aç, rahatsız, uykulu olabilirler veya bezi kirlenmiş olabilir. Zamanla bebeğinizin ağlama biçiminden ne anlatmaya çalıştığını çözebileceksiniz.

2. Yeni doğmuş bir bebek ne kadar uyumalı?

Yenidoğanlar günde toplam 16-17 saat uyurlar ancak bir seferde yalnızca 1-3 saat kesintisiz uyuyabilirler. Her bebeğin uyku ihtiyacı farklılık gösterir. Bebeğinizin beşiğinde sırt üstü yatması, gevşek oyuncaklar veya yatak takımları olmadan güvenli bir ortamda uyumaları önemlidir.

3. Yeni doğan bebeğimi nasıl ve ne kadar beslemeliyim?

Bebekler ilk birkaç gün bir seferde 15-30 ml, ilerleyen günlerde her beslenmede 60 ml, ikinci haftada 90 ml kadar içebildiğini gösteriyor. Besin ihtiyacı her ay muhtemelen ilave 30 ml artacaktır. Bebeğinizin emme isteğine göre onu sık sık besleyin.

4. Bebeğimin kusması normal midir?

Bebeklerde beslenme sonrası hafif kusma olabilir ancak bunun sık olmasını engellemek için; aşırı beslemekten kaçının, daha az miktarda daha sık beslemeyi deneyin. Düzenli olarak gaz çıkarmasını sağlayın. Yemek sonrası bebeğinizi dik tutun. Bebeğinizin beslenme alışkanlıklarını ve diyetini gözden geçirmek için çocuk doktorunuza danışın.

5. Yeterli sütüm olmuyorsa mama kullanmam doğru mudur?

Sütünüz yeterli olmuyorsa mama takviyesi yapmanızda bir sakınca yoktur. Anne sütü bebeğiniz için eşsiz bir besindir. Sütünüz artması için doktorunuzla bağlantı kurun.

6. Bebeğimin yeterince beslendiğini nasıl anlarım?

Bebeğinizin aç olduğunun işaretleri arasında ellerini ağzına götürmesi, başlarını memeye veya biberona çevirmesi; dudaklarını büzmesi veya yalaması ve ellerini sıkması yer alır. Doyduğunun işaretleriyse; ağzını kapatması, başlarını memeden veya biberondan uzaklaştırmak istemesi, ellerini gevşetmesi ve bezlerinin ıslak olmasıdır.

7. Bebeğimi beslenmesi için uyandırmalı mıyım?

Yenidoğanlar genellikle beslenme için kendi başlarına uyanırlar. Bebeğiniz birkaç saattir uyuyorsa, beslenme ihtiyaçlarının karşılandığından emin olmak için onu emzirmek üzere uyandırmalısınız.

8. Bebeğimin dışkılaması ve idrar çıkarması nasıl olmalıdır?

Dışkısı ilk hafta siyahtan koyu yeşile/sarıya dönecektir. Bağırsak hareketleri anne sütü veya mamayla beslenmesine bağlı olarak değişebilir. Mamayla beslenenlerde sarı/ ten rengi ve kıvamlı görünebilir. Bebeğinizin her gün muhtemelen 8-12 arası ıslak bezi olacaktır.

9. Günde kaç kez kaka yapması gerekir?

Anne sütüyle beslenen bebekler günde bir veya daha az sıklıkta kaka yapabilirler ki bu onların kabız oldukları anlamına gelmez. Bebeğiniz aşırı telaşlıysa, kaka yapma sayısında ani değişiklikler varsa, daha sık kusuyorsa, dışkısı sertse veya kaka yapmakta zorlanıyorsa kabız olabilir. Bebeğinizin bağırsak hareketini rahatlatmaya yardımcı olacak en güvenli yöntemler için çocuk doktorunuza başvurun.

10. Pişikleri önlemek için krem/merhem kullanmalı mıyım?

Bebek bezi döküntüsü ebeveynler arasında yaygın bir şikayettir