DUR YOLCU: Çanakkale Şehir Merkezinde Bir Şey Eksik
Çanakkale mazisiyle muhteşem bir şehir. Ancak bu güzel şehrin şehir merkezinde bir şey eksik.
Evet. Dillere destan tarihiyle Truva Çanakkale’nindir.
Evet. Dünyanın en mert harbidir ve Çanakkale Harbi Gelibolu yarımadasında yaşanmıştır. Çanakkale’nindir.
Dağıyla yaylasıyla ovasıyla kısaca doğasıyla ve elbette ki güzel insanlarıyla Çanakkale dünyanın en nadide şehridir ama Çanakkale şehir merkezinde bir şey eksik.
Çanakkale’mizin tam merkezinde; Türk tarihinden, cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına da gönderme yapacak, dünü bugünü ve yarınları ifade edecek gösterişli sanatsal bir anıt neden bulunmamaktadır?
Çanakkale şehrinin en büyük mülki amirinin yani valilik makamının kapısının önünde aynı zamanda harika bir film olan İlyada Destanı’nı konu alan Truva filminin ünlü “Truva Atı” bulunması enteresan değil mi?
Bu filim sahnelerinden çıkma Truva Atı figürü bile binlerce yerli ve yabancı turisti şehre çekmekte iken neden bizim tarihimizi dünyaya tanıtacak sanatsal ve anıtsal bir eser şehrin tam merkezin yapılmasın ki?
Tarihi bir gerçeklikten yola çıkan bir filmin dekoru “Truva Atı” bugün için adeta Çanakkale kent merkezinin simgesi haline gelmiştir.
Böyle bir durum nasıl olabilir ki?
Bir filmin dekoru koca Çanakkale’nin simgesi olsun ki.
Çanakkale merkezinde bize ait bizi anlatan bir anıt neden yapılmaz ki?
Çanakkale halkının milli duyguları oldukça yüksektir.
Türkiye’de evine, iş yerine en çok bayrak asan şehirlerin her halde en başında gelir.
Çanakkalelilerin ve Çanakkale’de yaşayanların Atatürk’e düşkünlüğü ve Atatürk’e olan inancı asla tartışma götürmez.
Halde halkın bu tutkulu tarih bilincini, heyecanını ve tarihsel kahramanlıklarını da içinde barındıran biz anlatan, Çanakkale Harbini simgeleyen muhteşem bir anıt neden yapılmasın ki?
Gelibolu yarımadasının Çanakkale şehrine bakan yamaçlarında, Eceabat’ın boğaza yakın eteklerinde yer alan Kilitbahir Köyü sınırları içerindeki DUR YOLCU ANITI’nın tam karşına, Çanakkale’nin tam kalbine bir anıt yapmak gerekmez mi?
Mesela Çanakkale yat limanının en uç kısmına, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahramanlarımızın da içinde yer aldığı tıpkı İstanbul Taksim meydanındaki muhteşem anıta benzer ama daha büyük ve daha heybetli bir Çanakkale Anıtı hem turizm amaçlı ve hem de Çanakkale’nin simgesi olacak şekilde yapılamaz mı?
Böyle bir anıt için elbette ki ciddi bir bütçe gerekebilir. Ciddi bir maddi kaynak gerektire bilir ama hiç mesel değildir.
Çünkü Çanakkaleliler, ülkemizdeki ve dünyadaki Çanakkale aşıkları bu anıtı yaptıracak maddi kaynağı kısa sürede kendi aralarında toparlayabilirler.
Bu anıt için Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin koordinasyonunda ama Türk heykeltıraşlarına yaptırılmak üzere bir yarışma düzenlene bilir.
Çanakkale savaşı, Kurtuluş savaşı esintili estetik ve sanatsal bağlamda dereceye girecek eserler bir sanat komisyonunca seçildikten sonra seçilen eserlerden hangisinin yapılması gerektiğine Çanakkaleliler halk oylaması ile belirleyebilir.
Mesela bu devasa sanatsal anıt Çanakkale yat limanı mendireğinin en uç kısmına yapılamaz mı?
Bugün için böylesine bir anıtın yapılması için yola çıkılsa planlanması, maddi kaynakların temini, yasal prosedürler, yarışma şartları vs. derken yapılması en az dört beş sene sürer.
Bu amaçla yasalar çerçevesinde bir ekip kurulsa bu işin üstesinden gelinemez mi? Şahsen böyle bir heyette de yer de almak isterim.
Bir başka önerimiz de Karanlık Liman bölgesine yapılacak 4 metre yüksekliğinde 50 veya 100 metre uzunluğunda sağlam perde beton duvar üzerine cam mozaik sanatçılarınca 18 Mart Deniz zaferini işlenmesidir.
Aynı şekilde, yoğun kara savaşlarının yaşandığı Gelibolu Yarımadasında bizi, bizim askerlerimizin kahramanlıklarını anlatan cam mozaik sanatsal yapıtlar, tarihi alana zarar vermemek adına deniz kıyısına yapılamaz mı?
Bu tür eserler Çanakkale’mizi bir müze şehre dönüştürmez mi?
Kaldı ki Çanakkale’mizde birçok noktada çok değerli heykeltıraşlarımızım eserlerini görmekteyiz.
Diyeceğim o ki sevgili valimizin, Çanakkale belediye Başkanımızın, tüm ilçe ve belde belediye başkanlarımızın, rektörümüzün, kamu ve özel sektörümüzün kıymetli yöneticilerinin, kıymetli iş insanlarımızın ve elbette Çanakkale halkının ve Çanakkale severlerin arzusu ile bu güzel anıtsal eserler kolayca hayata geçirilebilir.
Çanakkale’yi geçilmez kılan atalarımızdı onların hatıralarını sonsuza taşımak da bizim olsun.
Dur Yolcu Anıtı’nın tam karşısına Çanakkale Belediyesi Yat Limanın mendireğinin en ucuna veya belirlenen deniz kıyısında bir yere yapılacak bu şaheser anıt için var mısınız?