Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sosyal Sorumluluk Proje Koordinatörlüğü ile Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen “Bir Kitap Bir Mektup/2025” Projesi kapsamında üniversite öğrencileri ve akademisyenlerin katkılarıyla toplanan 10 bin kitap, Afet Bölgesi Hatay’a ulaştırılmak üzere gönüllü ekip eşliğinde yola çıktı.
Proje kapsamında gönderilecek kitaplar için ÇOMÜ Rektörlük binasında uğurlama töreni düzenlendi. Törene; ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, Prof. Dr. H. Levent Dalyancı ve Prof. Dr. Arda Aydın, Sosyal Sorumluluk Proje Koordinatörü Doç. Dr. Hicran Özlem Ilgın, Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Nazan Çalbayram, Genel Sekreter Oğuz Ünal, akademisyenler ve basın mensupları katıldı.
Törende konuşan Sosyal Sorumluluk Proje Koordinatörü Doç. Dr. Hicran Özlem Ilgın, projenin ilk kez 2023 yılı Kasım ayında gerçekleştirildiğini hatırlatarak şunları söyledi:
“Geçtiğimiz yıl Hatay’daki 6 okula ulaşmıştık. Bu yıl ise gelen yoğun talepler doğrultusunda kitap sayısı hedefi belirlemememize rağmen 10 binin üzerinde kitaba ulaştık. Şu anda destek bekleyen 8 okulumuz, bir halk kütüphanemiz ve bir konteyner kent kütüphanemiz var. Onlara ulaşmak bizim için büyük mutluluk olacak. Projemizi, İl Sağlık Müdürlüğümüz ve Rektör hocamızın destekleriyle bir video aracılığıyla duyurduk. Çok güzel geri dönüşler aldık. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.”
Çanakkale İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk ise yaptığı konuşmada projenin afet bölgesindeki çocuklar ve vatandaşlar için moral kaynağı olacağını vurgulayarak, “Projeyi duyunca çok heyecanlandık. 8 bin 500 sağlık çalışanımıza video ve mesajla ulaştık. İdarecilerimiz sürece tek tek destek verdi. Başta Rektör hocamız ve Hicran hocamız olmak üzere emeği geçen tüm gönüllülerimize teşekkür ediyorum. Bu proje, Türk milletinin dayanışma ruhunu bir kez daha ortaya koyacak,” dedi.
Törende konuşan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu da yaşanan büyük afetin ardından bu tür projelerin sosyal ve kültürel toparlanma açısından büyük önem taşıdığını belirtti:
“Hatay merkez ve Kırıkhan’daki 8 okul, bir konteyner kent kütüphanesi ve bir halk kütüphanesi için başlattığımız çağrıya çok anlamlı bir karşılık aldık. Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü ve KYK İl Müdürü’nün destekleri de sürece büyük katkı sağladı. Rektörlüğümüz ve Genel Sekreterliğimiz ise lojistik anlamda destek sundu. Üniversitelerarası iş birliği bu noktada çok kıymetli. Bu proje, öğrencilerimizin sosyokültürel gelişimlerine katkı sağladığı gibi ülkemize olan sorumluluğumuzu da yerine getirmemize vesile oluyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Toplanan kitaplar, öğrencilerin kaleme aldığı mektuplarla birlikte özenle paketlenerek, Hatay’daki çocuklara hem bilgi hem de umut taşımak üzere yola çıktı. Proje, dayanışma ve iyileşmenin güçlü bir örneği olarak dikkat çekiyor.