Dokunma fobisi: Haphephobia nedir ve nasıl çözülür?
Haphephobia’yı geçmişte yaşanan bir travma veya cinsel taciz tetikleyebiliyor. Fakat çoğu zaman, Haphephobia’nın ortaya çıkış nedeni tam olarak bilinemiyor. Haphephobia spesifik bir olaya bağlanamıyorsa, uzmanlar bu fobinin ortaya çıkışını çocukluk yıllarında yaşanan bir olayla bağlantılı olduğunu düşünüyor. Bu fobiye sahip insanlar, çevrelerindeki insanlarla yakın bağlar kuruyor ama bir noktadan sonra fiziksel etkileşime geçemedikleri için bu durumun ilişkilerini etkileyeceklerini düşünüp, korkuyorlar.
dokunma fobisi nedirHaphephobia’nın semptomlarının ağırlığı korkunun şiddetine göre değişiyor. Bazı insanlar, fiziksel teması kendileri başlatırsa dokunulmaya dayanabiliyorlar. Bazıları ise, bir yada iki insanla uzun bir süre görüşüp, yeterince güvenirlerse fobilerini onlara karşı yenebiliyorlar.
Haphephobia’sı olan insanların verdiği tepkiler diğer fobilerle benzerlik gösterebiliyor. Dokunma fobisinde sahip kişiler; donup kalabilir, titreyebilir, ağlayabilir, terleyebilir ve hatta biri dokunmaya çalıştığında koşarak uzaklaşabilirler. Dokunma fobisi olan insanlar el sıkışmamak ve sarılmamak için elleri dolu gözükmek adına ellerinde bir şeyler bulundurmaya çalışıyorlar. Ayrıca, özel yemeklerden ve buluşmalardan da kaçınıyorlar.
Haphephobia’yla mücadele etmek
Fiziksel etkileşim doğuştan gelen bir duygu ve ihtiyaç. Bu yüzden de dokunma fobisi olan insanlar kendilerini toplumdan dışlanmış ve yalnız hissedebilirler. Haphephobia herkes tarafından anlaşılması zor olduğu için, dokunma fobisine sahip insanların fiziksel temastan kaçması kişisel algılanabilir. Oysa ki böyle bir durumda kişinin kendini kötü hissetmemesi gerekir.
Diğer fobiler gibi dokunma fobisini de yenmek için terapistlerden yardım alınabilir. Terapiye aileyle veya partnerle gidilirse, karşı tarafın fobiyi anlamasına ve kişisel algılamamasında yardımcı olur. Haphephobia’dan kurtulmak zaman alabilir. Hatta fobiye sahip kişi çevresindekilerin yanında uzun süre rahat olmakta zorlanabilir. Fakat, terapi sayesinde fiziksel temas ile gelen korku duygusu kontrol edilebilir.