Çanakkale Haber

Yapay zeka destekli teknolojiler sosyal izolasyonu artırabiliyor..

TEKNOLOJİ 20.02.2024 - 18:54, Güncelleme: 20.02.2024 - 19:13 14039+ kez okundu.
 

Yapay zeka destekli teknolojiler sosyal izolasyonu artırabiliyor..

Uzmanlar, yapay zeka destekli teknolojilerin yüz yüze etkileşimleri azaltarak sosyal izolasyonu artırabileceğini belirtiyor. Özellikle sosyal medya platformla

Uzmanlar, yapay zeka destekli teknolojilerin yüz yüze etkileşimleri azaltarak sosyal izolasyonu artırabileceğini belirtiyor. Özellikle sosyal medya platformlarında kullanılan yapay zeka algoritmalarının, bireyleri mevcut inançlarıyla uyumlu bilgi ve görüşlere yönlendirerek yankı odalarının oluşumuna katkı sağlayabileceği konusunda uyarılarda bulunuyorlar. Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Burhan Pektaş, yapay zekanın toplumsal etkilerini değerlendirdi. Pektaş, yapay zeka destekli teknolojilerin sanal asistanlar ve sosyal medya algoritmaları gibi araçlar aracılığıyla yüz yüze etkileşimleri azaltarak sosyal izolasyonu artırma potansiyeline sahip olduğunu ifade etti. Bu durumun sosyal medya kullanıcılarını sadece kendi inançlarına uygun bilgilerle karşılaştırabileceği yankı odalarının oluşumuna neden olabileceğini belirtti. Pektaş ayrıca, yapay zeka destekli algoritmaların kamuoyunu manipüle etme, yanlış bilgi yayma ve zararlı içerikleri artırma gibi olumsuz kullanım potansiyellerine dikkat çekti. Bu durumun bilgi kaynaklarına olan güveni zedeleme, toplumsal bölünmelere ve kafa karışıklığına yol açma riski taşıdığını belirtti. Prof. Dr. Burhan Pektaş, yapay zeka teknolojilerinin tasarım süreçlerine kullanıcıların dahil edilmesi, etik kuralların güçlendirilmesi, düzenlemelerin yapılması ve hesap verebilirlik mekanizmalarının oluşturulması gerektiğini vurguladı. Dijital okuryazarlığın artırılması, eleştirel düşünme becerilerinin geliştirilmesi ve yapay zeka teknolojilerinin potansiyel risklerine karşı farkındalığın artırılmasının önemine işaret etti. Son olarak, yapay zekanın etik sorumluluğu konusunda tasarımcıların ve kullanıcıların ahlaki bir sorumluluk taşıması gerektiğini belirtti. Açık hesap verebilirlik çizgileri oluşturmak, sorumluluk ve yükümlülük konularında uygun mekanizmaların bulunmasının önemine vurgu yaptı. Yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesi ve kullanılmasında etik ilkelere uygunluğun sağlanması için çeşitli paydaşlar arasında dikkatli bir değerlendirme ve işbirliğinin gerekliliğine dikkat çekti.  
Uzmanlar, yapay zeka destekli teknolojilerin yüz yüze etkileşimleri azaltarak sosyal izolasyonu artırabileceğini belirtiyor. Özellikle sosyal medya platformla

Uzmanlar, yapay zeka destekli teknolojilerin yüz yüze etkileşimleri azaltarak sosyal izolasyonu artırabileceğini belirtiyor. Özellikle sosyal medya platformlarında kullanılan yapay zeka algoritmalarının, bireyleri mevcut inançlarıyla uyumlu bilgi ve görüşlere yönlendirerek yankı odalarının oluşumuna katkı sağlayabileceği konusunda uyarılarda bulunuyorlar.

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Burhan Pektaş, yapay zekanın toplumsal etkilerini değerlendirdi. Pektaş, yapay zeka destekli teknolojilerin sanal asistanlar ve sosyal medya algoritmaları gibi araçlar aracılığıyla yüz yüze etkileşimleri azaltarak sosyal izolasyonu artırma potansiyeline sahip olduğunu ifade etti. Bu durumun sosyal medya kullanıcılarını sadece kendi inançlarına uygun bilgilerle karşılaştırabileceği yankı odalarının oluşumuna neden olabileceğini belirtti.

Pektaş ayrıca, yapay zeka destekli algoritmaların kamuoyunu manipüle etme, yanlış bilgi yayma ve zararlı içerikleri artırma gibi olumsuz kullanım potansiyellerine dikkat çekti. Bu durumun bilgi kaynaklarına olan güveni zedeleme, toplumsal bölünmelere ve kafa karışıklığına yol açma riski taşıdığını belirtti.

Prof. Dr. Burhan Pektaş, yapay zeka teknolojilerinin tasarım süreçlerine kullanıcıların dahil edilmesi, etik kuralların güçlendirilmesi, düzenlemelerin yapılması ve hesap verebilirlik mekanizmalarının oluşturulması gerektiğini vurguladı. Dijital okuryazarlığın artırılması, eleştirel düşünme becerilerinin geliştirilmesi ve yapay zeka teknolojilerinin potansiyel risklerine karşı farkındalığın artırılmasının önemine işaret etti.

Son olarak, yapay zekanın etik sorumluluğu konusunda tasarımcıların ve kullanıcıların ahlaki bir sorumluluk taşıması gerektiğini belirtti. Açık hesap verebilirlik çizgileri oluşturmak, sorumluluk ve yükümlülük konularında uygun mekanizmaların bulunmasının önemine vurgu yaptı. Yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesi ve kullanılmasında etik ilkelere uygunluğun sağlanması için çeşitli paydaşlar arasında dikkatli bir değerlendirme ve işbirliğinin gerekliliğine dikkat çekti.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.