Yıl 1921 sonları…
Anadolu’nun her yerinde kurtuluş mücadelesi hız kazanmış ve düşman perişan durumdadır. Ancak asıl savaş, Ankara’ya yaklaşan Yunan ordusu ile yapılmaktadır. Sakarya Meydan Savaşı’nın henüz bitmediği, ancak düşmana büyük kayıplar verdirilerek geri çekilmeye mecbur bırakıldığı günlerde bir akşam Atatürk silâh arkadaşları ile sohbet ederken konu yeni devletin kuruluşuna gelir.
İşte bu sırada Atatürk(mealen): “Arkadaşlar! Yakın zamanda yeni bir devlet kuracağız. Bu devlete bir gök bayrak gerek. Ama bu bayrağın üzerinde -ön yüzden bir Bozkurt başı- olsun’” der…
Bu sözü üzerine birden şaşkınlık geçiren arkadaşları, halkın Ay-yıldızlı bayrağa alıştıklarını ve bunun halk üzerinde de etkili olduğu görüşünü dile getirirler. Ve bu görüş orda kalır. Ancak Atatürk’ün içindeki bu özlem sönmez.
Atatürk’ün bozkurt başlı gök bayrak özlemi cumhuriyet’in ilanını takiben hazırlanan türk tarih tezi çalışmaları ile doruk noktasına çıkar, gazi’nin talimatıyla bozkurt başlı gök bayrak çalışmaları yapılır;
işte Atatürk’ün türkiye cumhuriyeti için seçtiği bozkurt başlı gök bayrak budur…
lakin bu çalışma hayata geçirilememiş gazi’nin içinde ukde olarak kamıştır. Atatürk hayata geçiremediği bu devrimi öncelike yeni türk lirasında denemiş, 5 türk lirası’nın arka yüzüne bozkurt motifi koydurtmuştur.