Çanakkale Haber

Murat CEVAHİR
Köşe Yazarı
Murat CEVAHİR
 

Gök Tanrı İnancında İbadetler (Tengricilik'te İbadetler)

Türklerin öz ve milli dini olan Gök Tanrı inancı (Tengricilik) hakkında sorulan en önemli sorulardan birisi, nasıl ibadet edileceğidir.   Tengrici olmak isteyen araştırmacı kişiler, öncelikle Tengricilik'te ibadetlerin ne şekilde yapıldığını öğrenmek istemekteler. Biz de Tengrici ibadetlerin neler olduğu konusunda sorularınızı çok kez aldık.   Tengrici İbadetler - Yıllık Ayinler   Yaşayan Tengrici topluluklarda (özellikle Sahalarda) yılda 4 kez temel ayin düzenlenir ve Tengrici ibadet olarak anlatabileceğimiz bu 4 ayin, şu şekilde yapılır:   Ayin Yapılacağı Tarih Yapılış Şekli Yeni Yıl 21 Mart 21 Mart’ta güneşi karşılama töreni yapılarak yeni yıla giriş kutlanır. Müslüman Türkler de bunu Nevruz adı ile kutlar. Bu gün, sonbaharda tedarik edilen yiyecekler azaldığı için et ve tuz orucu tutulur ve bu oruç sayesinde arınma (arçı) yapılmış olur. Bu zaman “ak-temiz” denir.   Güneş Bayramı 21 Haziran Güneş Bayramı yazlığa geçerken yani en uzun günün yaşandığı gün yapılır. Bu ayin çayırda yapılır. Güneş karşılanır ve gelecek yıldan ne beklediğimizi, ne dilediğimizi içimizden dileyerek uygun bir yere çaput ile bağlarız.   Ay Bayramı 21 Eylül Ay bayramı kışlığa geçerken yapılır göl, ırmak, nehir veya deniz kıyısında yapılmalıdır. Böyle olması o günün ay ve suya bağlı olduğunu göstermektedir. Bu ayin ev içinde gerçekleştirilir ve çok kişi davet edilmez. Bu, üstteki güçlerden algış alma yani temiz ve parlak gücü içe çekme ayinidir. Algış su ile ulaşır, o yüzden ayin su yanında yapılır.   Tañkha 21 Aralık Kışın yapılır ve geleceği görme ayini olarak bilinir. O yüzden gizlice ve sadece ev içinde yapılır.   Bu ayinler genel olarak doğaçlama yapılır. Kımız tüketilir, saz çalınır ve özlü deyişler okunur. Atalar ruhu adına iyi dileklerde bulunulur.   Gün döngülerine göre yapılan bu ayinler, insanların doğa ve evren ile bağlantıya girmesine, enerji değişmesini, paylaşmasını, dilekler dilemesini sağlayan günlerdir. Bu ayinler insan, doğa ve evren enerjilerini dengeliyor ve düzenliyorlar.
Ekleme Tarihi: 23 Şubat 2017 - Perşembe
Murat CEVAHİR

Gök Tanrı İnancında İbadetler (Tengricilik'te İbadetler)

Türklerin öz ve milli dini olan Gök Tanrı inancı (Tengricilik) hakkında sorulan en önemli sorulardan birisi, nasıl ibadet edileceğidir.
 
Tengrici olmak isteyen araştırmacı kişiler, öncelikle Tengricilik'te ibadetlerin ne şekilde yapıldığını öğrenmek istemekteler. Biz de Tengrici ibadetlerin neler olduğu konusunda sorularınızı çok kez aldık.
 
Tengrici İbadetler - Yıllık Ayinler
 
Yaşayan Tengrici topluluklarda (özellikle Sahalarda) yılda 4 kez temel ayin düzenlenir ve Tengrici ibadet olarak anlatabileceğimiz bu 4 ayin, şu şekilde yapılır:
 
Ayin
Yapılacağı Tarih
Yapılış Şekli
Yeni Yıl
21 Mart
21 Mart’ta güneşi karşılama töreni yapılarak yeni yıla giriş kutlanır. Müslüman Türkler de bunu Nevruz adı ile kutlar. Bu gün, sonbaharda tedarik edilen yiyecekler azaldığı için et ve tuz orucu tutulur ve bu oruç sayesinde arınma (arçı) yapılmış olur. Bu zaman “ak-temiz” denir.
 
Güneş Bayramı
21 Haziran
Güneş Bayramı yazlığa geçerken yani en uzun günün yaşandığı gün yapılır. Bu ayin çayırda yapılır. Güneş karşılanır ve gelecek yıldan ne beklediğimizi, ne dilediğimizi içimizden dileyerek uygun bir yere çaput ile bağlarız.
 
Ay Bayramı
21 Eylül
Ay bayramı kışlığa geçerken yapılır göl, ırmak, nehir veya deniz kıyısında yapılmalıdır. Böyle olması o günün ay ve suya bağlı olduğunu göstermektedir. Bu ayin ev içinde gerçekleştirilir ve çok kişi davet edilmez. Bu, üstteki güçlerden algış alma yani temiz ve parlak gücü içe çekme ayinidir. Algış su ile ulaşır, o yüzden ayin su yanında yapılır.
 
Tañkha
21 Aralık
Kışın yapılır ve geleceği görme ayini olarak bilinir. O yüzden gizlice ve sadece ev içinde yapılır.
 
Bu ayinler genel olarak doğaçlama yapılır. Kımız tüketilir, saz çalınır ve özlü deyişler okunur. Atalar ruhu adına iyi dileklerde bulunulur.
 
Gün döngülerine göre yapılan bu ayinler, insanların doğa ve evren ile bağlantıya girmesine, enerji değişmesini, paylaşmasını, dilekler dilemesini sağlayan günlerdir. Bu ayinler insan, doğa ve evren enerjilerini dengeliyor ve düzenliyorlar.
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

04
Kasım
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.