Çanakkale Haber

Engin GÜRSU
Köşe Yazarı
Engin GÜRSU
 

AH ŞU ESKİ SU DEĞİRMENLERİ

Siz hiç su değirmeninde öğütülmüş, buğday unundan yapılmış pazlama veya mısır unundan kaçamak yeme zevkini tattınız mı? İlk tahıl öğütme aletleri öğütme taşı ve eğer taşlarıdır. Bunların bugünkü uzantıları bulgur ve aşurelik buğday dövmede kullandığımız dibek taşlarıdır.  AH ŞU ESKİ SU DEĞİRMENLERİ Siz hiç su değirmeninde öğütülmüş, buğday unundan yapılmış pazlama veya mısır unundan kaçamak yeme zevkini tattınız mı? İlk tahıl öğütme aletleri öğütme taşı ve eğer taşlarıdır. Bunların bugünkü uzantıları bulgur ve aşurelik buğday dövmede kullandığımız dibek taşlarıdır. Daha sonra daire şeklinde, alttaki sabit, üstteki dönme hareketli el değirmenleri kullanılmıştır. Bu taşlar biraz büyültülüp, özellikle eşek katır gibi hayvanların gücü ile döndürülen taşlar değirmen olarak, nihayet su kuvveti ile döndürülen taşlar değirmen olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bigamızda da çeşitli yerlerde su ile çalışan birçok un değirmeni kurulup, çalıştırılmıştır. Su değirmenleri bugünün un değirmenleriydi. Bu değirmenlere çeşitli köylerden insanlar geldiğinden, buluşma noktası ve haber yayılma noktası gibiydi. Nazmiye- Engin GÜRSU BİGA Sidene (Sidena) Tarih Kültür ve Sanat Evi
Ekleme Tarihi: 18 Nisan 2017 - Salı
Engin GÜRSU

AH ŞU ESKİ SU DEĞİRMENLERİ

Siz hiç su değirmeninde öğütülmüş, buğday unundan yapılmış pazlama veya mısır unundan kaçamak yeme zevkini tattınız mı? İlk tahıl öğütme aletleri öğütme taşı ve eğer taşlarıdır. Bunların bugünkü uzantıları bulgur ve aşurelik buğday dövmede kullandığımız dibek taşlarıdır. 

AH ŞU ESKİ SU DEĞİRMENLERİ

Siz hiç su değirmeninde öğütülmüş, buğday unundan yapılmış pazlama veya mısır unundan kaçamak yeme zevkini tattınız mı?

İlk tahıl öğütme aletleri öğütme taşı ve eğer taşlarıdır. Bunların bugünkü uzantıları bulgur ve aşurelik buğday dövmede kullandığımız dibek taşlarıdır. Daha sonra daire şeklinde, alttaki sabit, üstteki dönme hareketli el değirmenleri kullanılmıştır.

Bu taşlar biraz büyültülüp, özellikle eşek katır gibi hayvanların gücü ile döndürülen taşlar değirmen olarak, nihayet su kuvveti ile döndürülen taşlar değirmen olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Bigamızda da çeşitli yerlerde su ile çalışan birçok un değirmeni kurulup, çalıştırılmıştır. Su değirmenleri bugünün un değirmenleriydi. Bu değirmenlere çeşitli köylerden insanlar geldiğinden, buluşma noktası ve haber yayılma noktası gibiydi.

Nazmiye- Engin GÜRSU

BİGA Sidene (Sidena) Tarih Kültür ve Sanat Evi

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.