BİR MİLETİ YIKMAK İÇİN; TARİHİNİ UNUTTUR, KÜLTÜRÜNÜ YOK ET, YETER… TARİHİMİZİ UNUTTUĞUMUZ GİBİ KÜLTÜRÜMÜZÜ DE YOK ETTİK. Bigamızda özellikle Balkan Göçmeni köylerimizde daha önce yaşamış olan bu geleneğimizi bilen var mıdır? Bu eski günlerdeki kutlamalar da diğer gelenek ve göreneklerimiz gibi tarihin derinliklerine saklanmıştı
BOCUK GECESİ
BİR MİLETİ YIKMAK İÇİN;
TARİHİNİ UNUTTUR,
KÜLTÜRÜNÜ YOK ET,
YETER…
TARİHİMİZİ UNUTTUĞUMUZ GİBİ
KÜLTÜRÜMÜZÜ DE YOK ETTİK.
Bigamızda özellikle Balkan Göçmeni köylerimizde daha önce yaşamış olan bu geleneğimizi bilen var mıdır? Bu eski günlerdeki kutlamalar da diğer gelenek ve göreneklerimiz gibi tarihin derinliklerine saklanmıştır. Halen Edirne ve çevresinde "Bocuk Gecesi" kutlanmaktadır.
’Bocuk Gecesi’, Orta Çağ'dan kalma bir gelenektir.. Balkanlar’daki Hıristiyanların ‘Bojic’ adetleriyle ilişki kurularak sahiplenilmek istense de tamamen Türk halk kültürünün bir parçasıdır. ‘’BOCUK’ GECESİ’’nde, her evde mutlaka kabak pişirilir. Gecede kabak tatlısı, ince akıtma, kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı, ceviz gibi yiyecekler yenilir. İnanışa göre, Bocuk adı verilen varlık, kabak pişen eve gelmez ve kötülük yapamaz. Bu gecede kabağın yanı sıra mutlaka akıtma yapılır. Geceye, aile halkı, komşular ve akrabalar katılır. Gençler çarşaflara bürünerek komşularının cam veya kapısına giderek ’’Bocuk geliyor’’ diyerek korkutur. BOCUK GECESİ’nde BOCUK diye adlandırılan bir varlığın beyazlar içinde insan görünümünde gezdiğine inanılır. Bocuk gecesi kışın mevsiminin en sert gecesinin bir simgesi olarak kabul edilir. Bu gecede ayrıca suya tahta atılır ve tahta sabah suyun üzerinde donmuş olarak bulunursa o evdeki kişilerin o yıl boyunca sağlıklı, sıhhatli, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılır.
Makedonya'da yaşayan Türkler arsında adı BOJİK olarak geçmektedir. Hatta Makedonya'da ’’Bojik’te ne olursan ol evde ol’’ diye bir söz vardır.
BİR MİLETİ YIKMAK İÇİN;
TARİHİNİ UNUTTUR,
KÜLTÜRÜNÜ YOK ET,
YETER…
Nazmiye-Engin GÜRSU