Çanakkale Haber

Engin GÜRSU
Köşe Yazarı
Engin GÜRSU
 

BİGALI BİLİNMEYEN, UNUTULAN GAZİLERİMİZİ TANIYALIM; ESERLİ MURAT (Murat ESER)!

Çanakkale Savaşı gazimiz Murat, Biga-Eybekli Köyü’nden olup, 01.07.1880 doğumludur. Çanakkale Cephesi’nde 27. Alayda askerlik yapmış. Özellikle Arıburnu ve Zığındere bölgesinde savaşmış, Karanlıkdere’de sağ eline isabet eden şarapnel ile yaralanmış. Tedavisine rağmen eli çolak kalarak köyüne dönmüştür. Madalyası verilmiş, gazilik maaşı bağlanmıştır. 11.05.1956 tarihinde vefat etmiş, madalyasının ve beratının kimde olduğu bilinmiyor!  BİGALI BİLİNMEYEN, UNUTULAN GAZİLERİMİZİ TANIYALIM; ESERLİ MURAT (Murat ESER)! Çanakkale Savaşı gazimiz Murat, Biga-Eybekli Köyü’nden olup, 01.07.1880 doğumludur. Çanakkale Cephesi’nde 27. Alayda askerlik yapmış. Özellikle Arıburnu ve Zığındere bölgesinde savaşmış, Karanlıkdere’de sağ eline isabet eden şarapnel ile yaralanmış. Tedavisine rağmen eli çolak kalarak köyüne dönmüştür. Madalyası verilmiş, gazilik maaşı bağlanmıştır. 11.05.1956 tarihinde vefat etmiş, madalyasının ve beratının kimde olduğu bilinmiyor!  Savaş sonrası şarapnel çarpması sonucu elinden yaralı olarak köyüne dönünce, hayvancılık yaparak günlerini geçirmekte, yaptığı işten dolayı da elinden sopası eksik olmazmış. Kış aylarında da köy kahvesine gider, buradaki sohbetlere dinleyici olarak katılırmış. Uzun kış gecelerindeki konuşmalar dönüp dolaşıp savaş yıllarına gelirmiş. Suskun, sessiz gazimize ısrarla yaşadıkları savaş anıları anlattırılırmış. Ancak Gazi Murat Çanakkale Savaş’ında geçen anılarını anlatırken, tekrar anıları yaşarcasına, elindeki sopasını tüfeği olarak görür, büyük bir heyecanla anlatımını sürdürürmüş. Köy kahvesindeki sobaya, sopası ile süngü hücumu yaparmış. Bu anlatımlarından dolayı Çanakkale Savaşı gazimize köylüleri, "Eserli" lakabı takmışlar. Eserli Murat denmedi mi, köyde hatırlamayan olmazmış.  Soyadı Kanunu, 21 Haziran 1934 tarihinde kabul edilmiş, 2 Temmuz 1934 günü Resmi Gazete’de yayımlanıp, 02 Ocak 1935′te yürürlüğe girince, halka soyadı verilmeye başlanır. Bununla ilgili bir görevli de Eybekli Köyü’ne gider. Tesadüf o gün de Çanakkale gazimiz Eserli Murat da Biga’ya gitmiştir. Yakınlarına Potur soyadı verilir. Ama, görevli bu gazimize, hakkında anlatılanları dinleyince yalnızca ona, Çanakkale’de bir ESER yaratma ile köylülerinin verdiği  ESERLİ lakabını birleştirerek ESER soyadını verir. Gazi Murat ESER, halen Biga Aile Hekimlerinden Dr.Mustafa ESER’in dedesidir.   Nazmiye-Engin GÜRSU   Biga-Sidene (Sidena) Tarih, Kültür ve Sanat Evi         
Ekleme Tarihi: 27 Ocak 2017 - Cuma
Engin GÜRSU

BİGALI BİLİNMEYEN, UNUTULAN GAZİLERİMİZİ TANIYALIM; ESERLİ MURAT (Murat ESER)!

Çanakkale Savaşı gazimiz Murat, Biga-Eybekli Köyü’nden olup, 01.07.1880 doğumludur. Çanakkale Cephesi’nde 27. Alayda askerlik yapmış. Özellikle Arıburnu ve Zığındere bölgesinde savaşmış, Karanlıkdere’de sağ eline isabet eden şarapnel ile yaralanmış. Tedavisine rağmen eli çolak kalarak köyüne dönmüştür. Madalyası verilmiş, gazilik maaşı bağlanmıştır. 11.05.1956 tarihinde vefat etmiş, madalyasının ve beratının kimde olduğu bilinmiyor! 

BİGALI BİLİNMEYEN, UNUTULAN

GAZİLERİMİZİ TANIYALIM;

ESERLİ MURAT (Murat ESER)!

Çanakkale Savaşı gazimiz Murat, Biga-Eybekli Köyü’nden olup, 01.07.1880 doğumludur. Çanakkale Cephesi’nde 27. Alayda askerlik yapmış. Özellikle Arıburnu ve Zığındere bölgesinde savaşmış, Karanlıkdere’de sağ eline isabet eden şarapnel ile yaralanmış. Tedavisine rağmen eli çolak kalarak köyüne dönmüştür. Madalyası verilmiş, gazilik maaşı bağlanmıştır. 11.05.1956 tarihinde vefat etmiş, madalyasının ve beratının kimde olduğu bilinmiyor! 

Savaş sonrası şarapnel çarpması sonucu elinden yaralı olarak köyüne dönünce, hayvancılık yaparak günlerini geçirmekte, yaptığı işten dolayı da elinden sopası eksik olmazmış. Kış aylarında da köy kahvesine gider, buradaki sohbetlere dinleyici olarak katılırmış. Uzun kış gecelerindeki konuşmalar dönüp dolaşıp savaş yıllarına gelirmiş. Suskun, sessiz gazimize ısrarla yaşadıkları savaş anıları anlattırılırmış.

Ancak Gazi Murat Çanakkale Savaş’ında geçen anılarını anlatırken, tekrar anıları yaşarcasına, elindeki sopasını tüfeği olarak görür, büyük bir heyecanla anlatımını sürdürürmüş. Köy kahvesindeki sobaya, sopası ile süngü hücumu yaparmış.

Bu anlatımlarından dolayı Çanakkale Savaşı gazimize köylüleri, "Eserli" lakabı takmışlar. Eserli Murat denmedi mi, köyde hatırlamayan olmazmış. 

Soyadı Kanunu, 21 Haziran 1934 tarihinde kabul edilmiş, 2 Temmuz 1934 günü Resmi Gazete’de yayımlanıp, 02 Ocak 1935′te yürürlüğe girince, halka soyadı verilmeye başlanır. Bununla ilgili bir görevli de Eybekli Köyü’ne gider. Tesadüf o gün de Çanakkale gazimiz Eserli Murat da Biga’ya gitmiştir. Yakınlarına Potur soyadı verilir. Ama, görevli bu gazimize, hakkında anlatılanları dinleyince yalnızca ona, Çanakkale’de bir ESER yaratma ile köylülerinin verdiği  ESERLİ lakabını birleştirerek ESER soyadını verir.

Gazi Murat ESER, halen Biga Aile Hekimlerinden Dr.Mustafa ESER’in dedesidir.

 

Nazmiye-Engin GÜRSU

 

Biga-Sidene (Sidena) Tarih, Kültür ve Sanat Evi 

 
 
 
 
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.