1.Dünya Savaşı’nda, Biga Harmanlı (Fili) Köyü’nden iki kardeşten önce abisi Çanakkale Cephesine askere alınır ve şehit olur. Çanakkale Savaşı’nın son dönemleri kardeşi Şaban (ŞEN) cepheye gider. Ama düşman çekilmeye başlamıştır. Oradan Yemen Cephesi’ne gönderilir. Burada Arapların ihaneti sonucu İngilizlerin eline esir düşer.
BİGALI ÇANAKKALE ŞEHİDİNİN KIZI:
KEBİRE - 1
1.Dünya Savaşı’nda, Biga Harmanlı (Fili) Köyü’nden iki kardeşten önce abisi Çanakkale Cephesine askere alınır ve şehit olur.
Çanakkale Savaşı’nın son dönemleri kardeşi Şaban (ŞEN) cepheye gider. Ama düşman çekilmeye başlamıştır. Oradan Yemen Cephesi’ne gönderilir. Burada Arapların ihaneti sonucu İngilizlerin eline esir düşer. 3,5 yıl esaret hayatında, İngilizlerin meşhur ilaçlı havuza sokmaları sonucu gözlerine perde inmiş ve geceleri göremez olmuş. İngilizlerin artık savaşamayacağına kanaat getirince serbest bırakılır ve 6 ayda yaya olarak köyüne dönmeyi başarır.
Abisinin savaştan dönemediğini ve şehit olduğunu, yengesinin de üzüntüden hastalanarak öldüğünü öğrenir. Ortada kızları Kebire yetim kalmıştır. Amca baba yarısıdır. Şaban kardeşinin kızı Kebire’ye de sahip çıkar. Ta ki savaş sonrası önce ilki Ankara’da, çok ilginçtir bunca il ve ilçe olmasına rağmen ikincisi ilçemiz Biga’da açılan Yetim Yurtları (daha sonra Çocuk Esirgeme Kurumu adını almışlardır.) açılana kadar.
Amaç yetim kalan şehit çocuklarına sahip çıkmaktır. Fakat erkek çocuklara sahip çıkılabilmiştir. Bu kez varlıklı veya çocuksuz aileler sahip çıkar şehit kızlarına. Kebire’yi de çocukları olmayan bir memur aile evlat edinir. Bir süre sonra da memur ailenin tayini Ankara’ya çıkar. Memur aile bir süre sonra hayattan göçer gider. Kebire bir kez daha çaresiz kalır. Ama imdadına Ankara Kız Yetiştirme Yurdu yetkilileri yetişir. Kebire de Ebe Okuluna kaydedilir. Okulun son 1-2 ayı ve son sınıf öğrencisi Kebire birkaç ay sonra genç bir ebe olarak hayata atılacaktır.
Dönemin Başbakanı İsmet İNÖNÜ’nün bir oğlu doğacaktır (1926): Erdal İNÖNÜ) Evinde gözetmen olarak bir ebe gereklidir. Ebe okuluna gider. Konu öğrencilere açılır ama kimse gitmek istemez. Nedeni açıktır: Son sınıftalar, gelecekleri ne olacaktır? Bu öğrencilerden biri de Biga Harmanlı (Fili) Köyü’nden KEBİRE’dir.
Başbakan İsmet İNÖNÜ en öndeki sırada oturan Kebire’ye;
-Neden gelmek istemiyorsun? Diye sorar.
Verilen cevap açık ve nettir:
-Son sınıftayım. Okulum ne olacak? Ben bir şehit kızıyım. Kimsem yok! Sonra benim geleceğim ne olacaktır? Der.
Ben bir şehit kızıyım! Kimsem yok! Sözleri İsmet Paşa’yı çok etkiler ve ağzından şu cümleler çıkıverir.
-Peki, bundan sonra sen benim kızımsın!
Kebire o günden sonra dönemin Başbakanı İsmet İNÖNÜ’nün evinde kalmaya başlar. Ama Kebire çok sıkı bir sınavdan geçmektedir. Nasıl bir terbiye almıştır? Ahlak yapısı nasıldır? Kebire bu gizli sınavı başarı ile vermiştir. Ne de olsa Anadolu’nun bir şehit kızıdır. Üstelik de BİGALIDIR. Çeşitli aralıklarla okuluna devam eder ve diplomasını alır ama görev yapmaz. O artık İsmet İNÖNÜ’nün manevi kızıdır…
Devam edecek…
Nazmiye- Engin GÜRSU
BİGA Sidene (Sidena) Tarih Kültür ve Sanat Evi