Bugün Hasan Amca, Beykoz’a davet etti. Konuyu belirlemişti. Anlaşılan Hasan Amca, dersine çok iyi çalışmış. ABD’li dostlarının bilgisine de baş vurmuş. 10.15’te Hasan Amca ile buluştuk. Bakır semaverde çayı demletmiş, hazır kıta bekliyordu.…
- Ahmet Bey, merhaba. Konumuz Küresel sermaye ve Katar.
- Katar ile 10 maddeden oluşan bir anlaşma yapılmış. Fakat Ülke, Katar’a satılmış dedikoduları ayyuka çıkmış. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
- İstanbul Menkul Kıymetler Borsasının %10 hissenin Katar’a verilmesi, ne derece doğrudur veya doğru değildir konusunu anlamamız için Küresel Finans Düzeninin nasıl işlediğini bilmemiz gerekir.
Düzenin nasıl işlediğini anlamadan yapılan eleştiriyi, yandaş medya veya tetikçi medya veya birbirini yıpratmak isteyen siyasi partiler yapar. Eleştirilerinde haklı olabilmeleri için halkımıza, doğru bilgi de vermezler…
Bilgi verelim, eksikleri veya yanlışları söyleyelim. Acı tecrübelerimizi hatırlatalım. Mahalle baskısı, bizi ilgilendirmez… Dönelim konumuza. Yani Küresel Finans Sistemi nasıl çalışır? Anlatalım:
- Küresel Finans Düzeni Nedir?
Küresel sermaye finans düzeninde devletlerin şirketi olmaz. Şirketler, bağımsız hareket eder. Örnek: ABD’deki bir şirket, Suriye’deki PKK terör örgütüyle petrol ticareti konusunda anlaşma yapması gibi…
Devletin şirketleri olmadığı için devlet, ülke içindeki veya dışındaki şirketleri organize eder, bürokrasi konusunda işlemlerinde kolaylık sağlar ve güvence verir…
Küreselleşen bir dünya vardır. Küreselleşen dünyada ülkelerin ekonomileri birbirine entegre edilir. Bu sistemde Kuzey Kore, Batı’nın ekonomisi ile entegre olmamaya çalıştı ama Çin’in ve Rusya’nın ekonomileri ile entegre olmak zorunda kaldı. Yani Kuzey Kore de devletçi özelliğini bu sistemde muhafaza edemedi…
Türkiye’nin de içinde bulunduğu Küresel Finans Sisteminde:
1. Uluslararası Para merkezi olarak ABD kabul edilmiştir.
2. Merkez bankalarının Birliği de İsviçre olarak belirlenmiştir.
Uluslararası para politikası ve Merkez Bankaları birliğinin önerisiyle 1944 yılında bir anlaşma neticesinde ABD doları, dünya parası olarak kabul edilmiştir. Bu anlaşma ile ülkeler, Küresel Finans Sisteminin yörüngesine girmiştir. Küresel Finans Sisteminin sağlıklı uygulanabilmesi için sistem ile uyumlu olabilecek Jou Biden, bu nedenle sahneye çıkarıldı…
- Türkiye, bu sisteme ne zaman entegre olmuştur?
- 1980'den sonra sisteme serbest ticaret koşulları çerçevesinde piyasaya girdik. Sisteme borçlanarak girdik. Piyasada oyuncu olduk ama dünya şirketlerine borçlanan bir oyuncu olduk. Bu sisteme girdiysek sistemin kuralları ile oynamak zorundayız. Bu sistemde devlet, şirket sahibi değildir. Savunma şirketleri hariç…Silah şirketleri, devletin değildir, Yahudi ailelerinindir. ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere’de olduğu gibi…
Küresel Sermaye Sisteminde bazı şartların oluşması gerekir:
1. Adaletin sağlanması,
2. Yargının bağımsız olması,
3. Fikir Hürriyetine sadık kalacaksın,
4. Merkez bankasını, Küresel Sermayenin yönetmesine ses çıkarmayacaksın…
5. İstediğim zaman faizleri yükselteceksin…
6. Küresel Sermayeye har alanda güven vereceksin.
Küresel Sermaye, “adalet, yargı ve demokrat” kavramlarını istismar ettiğini de unutmayalım. Bugün “adalet, yargı ve fikir hürriyeti” kavramlarının ülkemize karşı “silah” olarak kullanıldığı gibi…
Türkiye, 2019 yılında Avrupa'da en çok tercih edilen 4 devletten biri idi.
Yabancı şirketlerin Türkiye’deki oranları:
1. Hollanda yüzde 15,7
2. Amerika Birleşik Devletleri yüzde 7,7
3. Körfez ülkeleri 6.8
4. İngiltere yüzde 6,6
5. İspanya 6.1
6. Almanya 6.1
7. Belçika 5.6
8. Azerbaycan 4.2
9. Rusya 4.1
10. Birleşik Arap Emirlikleri 2.8
11. Japonya 1.6
12. Diğerleri 26.5
İhracat yapan şirketlerin yarısı yabancılara aittir ama çok ciddi yatırımları vardır. Yabancı sermaye ile dünyaya açılıyorsun ve bende bu sistemde varım diyorsun… Gelelim Katar olayına:
Katar’ın özellikleri
1. Dünyada yatırımda 14. Sırada yer alıyor.
2. Dünyadaki devletlere 400 milyar dolar civarında yatırım yapmıştır.
Dünyada kimde para vardır?
1. Çin’in şirketlerinde para vardır,
2. ABD’nin şirketlerinde para vardır,
3. Japonya’nın şirketlerinde para vardır,
4. İngiltere’nin şirketlerinde para vardır.
Devlet olarak kimde para vardır?
Körfez devletlerinde (ülkelerinde) para vardır. Bu ülkelerde petrol, doğal gaz vardır. Peki, körfez ülkeleri hangileridir?
1. Suudi Arabistan devletinin parası vardır,
2. Birleşik Arap Emirlikleri devletinin parası vardır,
3. Kuveyt devletinin parası vardır,
4. Katar devletinin parası vardır,
Katar’ın yatırım yaptığı ülkelerden bazıları:
1. İngiltere’ye 35 milyar dolar yatırım yapmış,
2. ABD’ye 35 milyar dolar yatırım yapmış,
3. Paris saint-germain futbol takımını satın almış,
4. Londra Heathrow Havaalanın yüzde 20'sinı satın almış,
Suudi Arabistan yatırım yaptığı ülke
1. ABD’ye Arabistan 400 milyar dolar yatırım yapmış,
Birleşik Arap Emirlikleri İsrail’e yatırım yapıyor,
Gelelim Katar ile yapılan anlaşmaya:
Katar ile 10 anlaşma yapıldı. En önemlisi: "İstanbul Menkul Kıymetler Borsasından Hisse Senedi Alımına Dair Mutabakat" yapıldı… Bu mutabakatın geçmişini irdeleyelim:
Borsanın %10’nu 2015 yılında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası almıştı... Ancak Halk Bankası davasından yargılanan Hakan Atilla Borsa İstanbul'un başına geçince Amerika ile papaz olmamak için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, hisseleri geri verdi. İşte bu hisseleri Katar aldı…
2015 yılında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası borsanın %10’nu aldığı zaman ülke satıldı diyen olmadı ama Katar alınca ülke satıldı algısını oluşturarak gürültü koparıyor bazıları…
Diğer dokuz anlaşma konusunda bilgi verelim:
1. Bakanlıklar arasında beş (5) mutabakat zaptı veya niyet beyanı imzalanmış.
2. Şirketler arasında dört (4) mutabakat zaptı veya satın alımına dair anlaşma yapılmış.
Sonuç:
1. Devlet, "İstanbul Menkul Kıymetler Borsasından Hisselerinin %10’un Katar’a verilmesi konusunda, kamuoyunu tatmin edecek bir açıklama yaparak nokta koyması gerekir. Aksi takdirde gürültüyü sevenler için bu tartışma devam edecek...
2. Bugün bağırıp çağıranlar; Borsa hisseleri, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasına satıldığı zaman bağırıp çağırılsaydı veya hesap sorsaydı bugün yaygara koparanların samimiyetine inanırdık…
3. İstanbul Menkul Kıymetler Borsasından Hisse Senedinin Katar’a satılmasında bir ihanet söz konusu ise muhalefet, resmî belgelerle halkımızı samimi bir şekilde bilgilendirmelidir…
Selam ve saygılarımla…