Çanakkale Haber

Metin AKGÜN
Köşe Yazarı
Metin AKGÜN
 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun   TBMM bundan 96 yıl önce 23 Nisan 1920'de bir cuma günü açılmıştı. O tarihten itibaren Meclis “Milli İradenin” temsil yeri olmuştur. Atatürk, “Milli İradenin” temsil yeri olacak Meclis'in açılışı ile ilgili 21 Nisan 1920'de çektiği telgrafında; “Allahın yardımıyla Nisan'ın 23. Cuma günü cuma namazını müteakip Ankara'da Meclis'te küşat edilecek (açılacak), vatanın istikbali gibi en mühim hayati vazifeleri ifa edecek olan Meclis'in açılışını cumaya rastlatmakla o günü nimetinden istifade edilecek, cuma namazı kılınacak, Kuran'ın nurlarından ve namazdan güç kazanılacaktır. Namazdan sonra Meclis'in toplanacağı yere gidilecek, bir dua okunacak ve kurbanlar kesilecektir. İl merkezinde valinin düzenleyeceği üzere hatim indirilmeye başlanacak, cuma günü namazdan sonra Meclis'in toplantı yerinin önünde okunup bitirilecektir. Cenabı Hak'tan bizi muvaffak kılmasını niyaz ederiz.'' Derken; Milli Mücadelenin dayanacağı asli unsur olan milli ve manevi değerlere dönük hassasiyeti de dikkat çekerken, bir milletin bekası açısından; çocuğun ne kadar önemli olduğunun farkında olan Gazi Mustafa Kemal, TBMM’nin açılış tarihi olan 23 Nisan 1920 yi Milli Bayram olarak ilan etmiş ve bu bayramı da “Bu günün çocukları, yarının büyükleridir.”diyerek bütün çocuklara armağan etmesi derin bir anlam içerir. Milletlerin istiklali ve dolayısıyla istikbali; nefsi ve nesli, istikbalin teminatı olan çocukları doğru ve dolu yetiştirmekle mümkündür. Bunun için de çocuğun milli ve manevi değerlerine bağlı, tarihini ve kültürünü çok iyi öğrenmiş bir şekilde yetiştirilmesi önemlidir.  Bu değerlerden mahrum bırakılan çocuklar kendi tarihlerine, örf ve adetlerine yabancılaşıp, başka milletlerin kültürleriyle baş başa kalır, geçmişleriyle gelecekleri arasında sağlıklı bir iletişim kuramazlar. Bu açıdan, istikbalimizin teminat altında olmasını temin için, bu kutlu günü, Milli Bayramımızı” şeklen değil, mana boyutunda da değerlendirmek, çocuklarımızın “Milli İrade”nin temsil yeri olan TBMM’nin anlamı ve işlevi açısından yaşantıya dayalı yetiştirilmeleri gerektiği yönünde her tür özenin gösterilmesi gerektiğine dikkat çeker, bayramımızı kutlarız.   .   Metin AKGÜN Maarif Müfettişi Eğitimde Kaliteyi Geliştirme Derneği Başkanı    
Ekleme Tarihi: 22 Nisan 2016 - Cuma
Metin AKGÜN

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun


23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun

 

TBMM bundan 96 yıl önce 23 Nisan 1920'de bir cuma günü açılmıştı. O tarihten itibaren Meclis “Milli İradenin” temsil yeri olmuştur.

Atatürk, “Milli İradenin” temsil yeri olacak Meclis'in açılışı ile ilgili 21 Nisan 1920'de çektiği telgrafında; “Allahın yardımıyla Nisan'ın 23. Cuma günü cuma namazını müteakip Ankara'da Meclis'te küşat edilecek (açılacak), vatanın istikbali gibi en mühim hayati vazifeleri ifa edecek olan Meclis'in açılışını cumaya rastlatmakla o günü nimetinden istifade edilecek, cuma namazı kılınacak, Kuran'ın nurlarından ve namazdan güç kazanılacaktır. Namazdan sonra Meclis'in toplanacağı yere gidilecek, bir dua okunacak ve kurbanlar kesilecektir. İl merkezinde valinin düzenleyeceği üzere hatim indirilmeye başlanacak, cuma günü namazdan sonra Meclis'in toplantı yerinin önünde okunup bitirilecektir. Cenabı Hak'tan bizi muvaffak kılmasını niyaz ederiz.'' Derken;

Milli Mücadelenin dayanacağı asli unsur olan milli ve manevi değerlere dönük hassasiyeti de dikkat çekerken, bir milletin bekası açısından; çocuğun ne kadar önemli olduğunun farkında olan Gazi Mustafa Kemal, TBMM’nin açılış tarihi olan 23 Nisan 1920 yi Milli Bayram olarak ilan etmiş ve bu bayramı da “Bu günün çocukları, yarının büyükleridir.”diyerek bütün çocuklara armağan etmesi derin bir anlam içerir.

Milletlerin istiklali ve dolayısıyla istikbali; nefsi ve nesli, istikbalin teminatı olan çocukları doğru ve dolu yetiştirmekle mümkündür.

Bunun için de çocuğun milli ve manevi değerlerine bağlı, tarihini ve kültürünü çok iyi öğrenmiş bir şekilde yetiştirilmesi önemlidir. 

Bu değerlerden mahrum bırakılan çocuklar kendi tarihlerine, örf ve adetlerine yabancılaşıp, başka milletlerin kültürleriyle baş başa kalır, geçmişleriyle gelecekleri arasında sağlıklı bir iletişim kuramazlar.

Bu açıdan, istikbalimizin teminat altında olmasını temin için, bu kutlu günü, Milli Bayramımızı” şeklen değil, mana boyutunda da değerlendirmek, çocuklarımızın “Milli İrade”nin temsil yeri olan TBMM’nin anlamı ve işlevi açısından yaşantıya dayalı yetiştirilmeleri gerektiği yönünde her tür özenin gösterilmesi gerektiğine dikkat çeker, bayramımızı kutlarız.

 

.

 

Metin AKGÜN

Maarif Müfettişi

Eğitimde Kaliteyi Geliştirme Derneği Başkanı

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

14
Şubat
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.