Çanakkale Haber

Engin GÜRSU
Köşe Yazarı
Engin GÜRSU
 

BİGALI BİLİNMEYEN, UNUTULAN GAZİLER; Gazi Yusuf ÖZBUDAK, BORÇ DEFTERİ

BORÇ DEFTERİ; -ÖDEYEBİLİR Mİ? -ÖDEYEMEZ! -SİL ANASINI SATAYIM! Biga-Selvi Köyü’nden olup, 1888 doğumludur. 1.Dünya Savaşında Çanakkale Cephesi’nde askerlik yapmıştır. Çanakkale Savaşı’ndan köyüne diz üzeri sol bacak kopuk olarak dönüyor. Çevrede Topal Dede diye tanınmıştır. Madalyası var, maaş almıştır. Maaşından artanı ile köyüne havuz, cami, mezarlık duvarı vb. yapımlarda katkıda bulunmuş, herkese de yardım etmiştir.  BİGALI BİLİNMEYEN, UNUTULAN GAZİLERİMİZİ TANIYALIM; Gazi Yusuf ÖZBUDAK BORÇ DEFTERİ; -ÖDEYEBİLİR Mİ?  -ÖDEYEMEZ! -SİL ANASINI SATAYIM! Biga-Selvi Köyü’nden olup, 1888 doğumludur. 1.Dünya Savaşında Çanakkale Cephesi’nde askerlik yapmıştır. Çanakkale Savaşı’ndan köyüne diz üzeri sol bacak kopuk olarak dönüyor. Çevrede Topal Dede diye tanınmıştır. Madalyası var, maaş almıştır. Maaşından artanı ile köyüne havuz, cami, mezarlık duvarı vb. yapımlarda katkıda bulunmuş, herkese de yardım etmiştir. Her 18 Martlarda araç tutarak köylülerini Çanakkale’ye götürmüştür. 1973 yılında vefat etmiştir. Çanakkale Savaşı’ndan köyüne, diz üzeri sol bacak kopuk olarak dönen Gazi Yusuf ÖZBUDAK ayağı olmadığından çalışamaz ve muhtaç duruma düşer. Maaş talep eder ve bağlanır. Köyünde masrafsız yaşamaktadır. Aylık bağlanan para çok gelir. Artan para ile köyünün okulu ve camisine her türlü yardımda bulunur. Köyüne havuz, mezarlık duvarı vb. yapımlarında katkıda bulunmuş. Özellikle çeşitli aralıklarla köyünde toplu sünnet töreni ile geleceğin büyükleri, çocukların da gönlünü almıştır. İhtiyacı olan herkese de yardım eder. Bir süre sonra ihtiyaç sahipleri tekrar yardım istemiştir. Ama bu defa karşılıksız değil borç olarak. Zamanla borçlar kabarır, bir defter tutmak zorunda kalır. Okur-yazarlığı da azdır. Defteri nasıl tutacaktır? Buna da bir çözüm bulunur: Katip tutmak. Köyden okuma yazma bilen, hesabı kuvvetli bir katip bulunur. Zaten katibe de borç vermiştir. Borç defteri zamanla kabarır, sayfalar bitmek üzeredir. Katibi    çağırarak borç defteri hakkında kritik yapmak ister ve baştan katip okumaya başlar. -Mavilerin Ahmet  10 lira.. -Ödeyebilir mi? -Ödeyemez! -Sil anasını satayım? -Kırların Hüseyin 20 lira.. -Ödeyebilir mi? -Ödeyemez! -Sil anasını satayım? Sıra katibin kendisine gelir. Yutkuna yutkuna kendi adını okur. Ama konuşma formatı değişmez; -Katip Ahmet  15 lira! -Ödeyebilir mi? -Ödeyemez! -Sil anasını satayım? Katip Ahmet Gazi Topal Dayısını öper ve kritik devam eder. Defterin tümündeki borçlular silinmiştir. Gazi Topal Dede huzur ve mutlulukla köy kahvesinin yolunu tutar. Kahvedeki tüm borçlular Katip Ahmet’ten haberi öğrenmişlerdir.  Gazi Topal Dede’nin köy kahvesine gelişini gözleri dolu dolu sevinç ve minnetle izlerler.  (Bu öykü, düşünülüp, kurgulanarak yazılmış bir öykü değildir. Tamamen gerçektir. İsimler değiştirilmiş, küfür sözcükleri de biraz kibarlaştırılmıştır.) Nazmiye-Engin GÜRSU BİGA-Sidene (Sidena) Tarih Kültür ve Sanat Evi
Ekleme Tarihi: 29 Ocak 2017 - Pazar
Engin GÜRSU

BİGALI BİLİNMEYEN, UNUTULAN GAZİLER; Gazi Yusuf ÖZBUDAK, BORÇ DEFTERİ

BORÇ DEFTERİ; -ÖDEYEBİLİR Mİ? -ÖDEYEMEZ! -SİL ANASINI SATAYIM! Biga-Selvi Köyü’nden olup, 1888 doğumludur. 1.Dünya Savaşında Çanakkale Cephesi’nde askerlik yapmıştır. Çanakkale Savaşı’ndan köyüne diz üzeri sol bacak kopuk olarak dönüyor. Çevrede Topal Dede diye tanınmıştır. Madalyası var, maaş almıştır. Maaşından artanı ile köyüne havuz, cami, mezarlık duvarı vb. yapımlarda katkıda bulunmuş, herkese de yardım etmiştir. 

BİGALI BİLİNMEYEN, UNUTULAN

GAZİLERİMİZİ TANIYALIM; Gazi Yusuf ÖZBUDAK

BORÇ DEFTERİ;

-ÖDEYEBİLİR Mİ?

 -ÖDEYEMEZ!

-SİL ANASINI SATAYIM!

Biga-Selvi Köyü’nden olup, 1888 doğumludur. 1.Dünya Savaşında Çanakkale Cephesi’nde askerlik yapmıştır. Çanakkale Savaşı’ndan köyüne diz üzeri sol bacak kopuk olarak dönüyor. Çevrede Topal Dede diye tanınmıştır. Madalyası var, maaş almıştır. Maaşından artanı ile köyüne havuz, cami, mezarlık duvarı vb. yapımlarda katkıda bulunmuş, herkese de yardım etmiştir. Her 18 Martlarda araç tutarak köylülerini Çanakkale’ye götürmüştür. 1973 yılında vefat etmiştir.

Çanakkale Savaşı’ndan köyüne, diz üzeri sol bacak kopuk olarak dönen Gazi Yusuf ÖZBUDAK ayağı olmadığından çalışamaz ve muhtaç duruma düşer. Maaş talep eder ve bağlanır. Köyünde masrafsız yaşamaktadır. Aylık bağlanan para çok gelir. Artan para ile köyünün okulu ve camisine her türlü yardımda bulunur. Köyüne havuz, mezarlık duvarı vb. yapımlarında katkıda bulunmuş. Özellikle çeşitli aralıklarla köyünde toplu sünnet töreni ile geleceğin büyükleri, çocukların da gönlünü almıştır.

İhtiyacı olan herkese de yardım eder. Bir süre sonra ihtiyaç sahipleri tekrar yardım istemiştir. Ama bu defa karşılıksız değil borç olarak. Zamanla borçlar kabarır, bir defter tutmak zorunda kalır. Okur-yazarlığı da azdır. Defteri nasıl tutacaktır? Buna da bir çözüm bulunur: Katip tutmak. Köyden okuma yazma bilen, hesabı kuvvetli bir katip bulunur. Zaten katibe de borç vermiştir. Borç defteri zamanla kabarır, sayfalar bitmek üzeredir. Katibi    çağırarak borç defteri hakkında kritik yapmak ister ve baştan katip okumaya başlar.

-Mavilerin Ahmet  10 lira..

-Ödeyebilir mi?

-Ödeyemez!

-Sil anasını satayım?

-Kırların Hüseyin 20 lira..

-Ödeyebilir mi?

-Ödeyemez!

-Sil anasını satayım?

Sıra katibin kendisine gelir. Yutkuna yutkuna kendi adını okur. Ama konuşma formatı değişmez;

-Katip Ahmet  15 lira!

-Ödeyebilir mi?

-Ödeyemez!

-Sil anasını satayım?

Katip Ahmet Gazi Topal Dayısını öper ve kritik devam eder. Defterin tümündeki borçlular silinmiştir. Gazi Topal Dede huzur ve mutlulukla köy kahvesinin yolunu tutar. Kahvedeki tüm borçlular Katip Ahmet’ten haberi öğrenmişlerdir.  Gazi Topal Dede’nin köy kahvesine gelişini gözleri dolu dolu sevinç ve minnetle izlerler.

 (Bu öykü, düşünülüp, kurgulanarak yazılmış bir öykü değildir. Tamamen gerçektir. İsimler değiştirilmiş, küfür sözcükleri de biraz kibarlaştırılmıştır.)

Nazmiye-Engin GÜRSU

BİGA-Sidene (Sidena) Tarih Kültür ve Sanat Evi

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.