Bugün dünyada yaşları 15 ile 24 arasında değişen 1,8 milyar civarında genç insan var. Bu insanlık tarihindeki en büyük topluluk olmakla birlikte, ihtiyaçlarını karşılamak büyük zorluk. Ayrıca büyük bir fırsat da.
Bizim geleceğimiz onların elinde. Her gün, gençlerin fikir ve tutkularıyla değişim için savaştığını okuyoruz; sosyal değişim, siyasi değişim, topluluklarında değişim. Onların yapacakları muazzam buluşları düşünün: belki yeni ilaçlar, yepyeni ulaşım araçları yeni iletişim yolları,sürdürülebilir ekonomiler, hatta huzurlu bir dünya.
Ama bu genç topluluğa bu fırsat verilmiyor.
Bir dizi önemli krizle yüz yüze olduklarını hissediyorlar. Toplumsal kriz, eğitim krizi, istihdam krizi, şiddet krizi ve kadınlara yönelik kriz. Bu krizlere bakacak olursanız ne kadar önemli olduklarını ve hemen müdahale edilmesi gerektiğini göreceksiniz.
Çünkü gençler kaygılandıklarını söylüyor ve İhtiyaç duydukları eğitimi alamayacaklarından korkuyorlar.
Biliyor musunuz?
Haklılar!
Okula gidebilen bir çok öğrenci gerekli becerileri edinemediklerini düşünüyor ve endişe içinde; geçimlerini sağlayabilecek potansiyelde olamadıklarını eksik eğitim aldıklarını düşünüyor ve iş bulamamaktan korkuyorlar.
Burada da haklılar.
Genç çalışma yaşına gelen kişi sayısı kadar iş ortaya çıkmadığı için mevcud işlerde rekabet çok şiddetli bir hal almaya başlıyor.
Bugün genç bir insan olduğunuzu, bir iş bulup geçiminizi sağlamak durumunda olduğunuzu ,bir gelecek inşa etmeye hazır olduğunuzu ve fırsatların zor bulunduğunu düşünün.
Ayrıca eğitim alanında yeterli ve ihtiyaç duydukları becerileride elde edilemediğini düşünürsek çok daha zor şartlar…
Çalışma anlamında öylesine hızla değişen bir dünyada yaşıyoruz ki. Dördüncü sanayi devrimini yaşamaktayız. Gençler çiftlik veya kırsal alanlarda yaşamak istemiyor . Kentlere gitmek istiyorlar. Geleceğe yönelik işler için geleceğe yönelik becerileri öğrenmek istiyorlar.
Dijital teknoloji ve çevreci teknolojileri ve modern tarımı öğrenmek istiyorlar.
İşletmecilik ve girişimcilik öğrenerek kendi işlerini kurmak istiyorlar. Gençler ayrıca şiddetle ilgili kaygılarıda taşıyorlar. Evde,okulda ,topluluklarında şiddet!
Genç bir insanın sosyal medyada yüzlerce arkadaşı olabilir ama onların ihtiyacı güler yüzlü birini,arkadaş gibi yanında olacak, konuşacak birini bulmak ve onu bulamıyorlar.
Zorbalık, taciz ve daha fazlasıyla karşılaşıyorlar. Milyonlarca genç; istismar, taciz ve şiddetle karşılaşıyor.
Gençlere gelecekleri için savaşma şansı tanıyacak fikirleri sunmayı işletmelerden, kar amacı gütmeyen organizasyonlardan ,üniversitelerden,kurum ve kuruluşlardan,yenilikçilerden yardım çağrısında bulunmak destek almak için bir ses olmak… yankı almak…
Ama bu fikir sadece başlangıç…
önemli ,gerekli ve iddalı!
Her birimiz yardım edebilir miyiz?
Günlük yaşamımızda ve iş yerlerimizde gençleri bir şekilde desteklememiz mümkün mü?
Gençler hem öğrenip hem de para kazanabilecekleri yerler,iş-eğitim programları soruyorlar.
Toplanıp birbirlerine yardım edebilecekleri daha geniş bir platformda seslerini daha çok duyurmak istiyorlar. Yerel ve küresel fikirlere ihtiyaç var.
Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak değil yeni nesilleri geleceğe hazırlamak gerekmektedir. Zaman geldi ,ihtiyaç acil…gençler bekliyor.