1992 yılında Birleşmiş Milletlerin aldığı bir kararla 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak ilan edildi. Bu kararla BM İnsan Hakları Komisyonu 5 Mart 1993 tarihli 1993/29 sayılı bildirisi ile üye ülkelerce 3 Aralık gününün; engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması amacıyla tanınması adına 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak bilinmektedir.
Engelli insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil, tüm insanlarının ortak sorunudur.
Onların engellerini bir eksiklik olarak görmemeli ve toplumun bir parçası olduklarını unutmamalıyız. Ve yine unutulmamalıdır ki hepimiz bir engelli adayıyız.
Türkiye nüfusunun ise yüzde 12.29'unun yani 8,5 milyon kişi engelli olduğu bilinmektedir.
Farklı nedenlere bağlı olarak oluşan engellilik temel olarak beş başlıkta incelenir:
* Zihinsel Engelli
* Görme Engelli
* İşitme ve Konuşma Engelli
* Ortopedik Engelli
* Süreğen Engelli
Günlük yaşantımızda cadde ve sokaklarda çok sayıda engelli kişi ile karşılaşmamamızın nedeni engelli kişilerin mevcut olmaması değil, bu kişilerin dış mekân kullanımlarında yaşadıkları güçlükler ve toplumun onlara anlayış göstermemeleridir. Engelliler de herkes kadar toplumun yararlandığı tüm olanaklardan bağımsızca yararlanabilmelidir. Engelli insanların ve bütün toplumun faydalanması adına; engelleri ortadan kaldıracak koşulları oluşturmak, rehabilitasyon ve destek hizmetlerini geliştirmek, yeterli sosyal koruma sağlamak, kapsayıcı programlar oluşturmak ve sosyal hayata uyum çalışmaları gerçekleştirmek hepimizin insanlık görevidir.
Çanakkale Halkı, Çanakkale Sivil Toplum Kuruluşları olarakta kişisel rantlarımızı bir kenara bırakıp, erişilebilirlik, farkındalık ve sosyal hayata uyum anlamında engellilerimize nasıl destek verebiliriz, nasıl farkındalık oluşturabiliriz bunu düşünmemiz gerekir.
En yetkili makamdan, halka kadar sadece 3 Aralık Dünya Engelliler günü ve 10-16 Mayıs Engelliler Haftasında ufak tefek kutlamalar yapmak yerine, kentin bilinç kazanması adına da daha kapsamlı neler yapabiliriz bunları düşünmeliyiz.
Unutulmamalıdır ki; EN BÜYÜK ENGEL ENGELLENMEKTİR!
Serap DİKENLİ
Kıvılcım Özel Eğitim Gençlik Ve Spor Kulübü Derneği Başkanı