Çanakkale Haber

Emin VAROL
Köşe Yazarı
Emin VAROL
 

Caretta Caretta

Hekimköy Hebil Plajı’nda bir Deniz Kaplumbağası (Caretta) daha ölü olarak bulundu Daha önce de Hekimköy’ün İncirlipınar plajında Yunus, Kılıç, Fok Balıkları ile bir Caretta da ölü olarak bulunmuştu. Hekimköy’ün hayvansever işletme müdürü Hulusi Aydemir tarafından bulunan Caretta DEKAMER (Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi) ekibi tarafından alınarak ölüm nedenini incelemek üzere götürüldü.  Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Göltürkbükü Mahallesi’ndeki Hekimköy Sitesi’nin Hebil plajında, bir deniz kaplumbağası (Caretta) daha kumsalda ölü olarak bulundu. Daha önce de Hekimköy’ün İncirlipınar plajında Yunus, Kılıç, Fok Balıkları ile bir Caretta Caretta da ölü olarak bulunmuştu. Hekimköy Sitesi’nin hayvansever işletme müdürü Hulusi Aydemir tarafından bulunan deniz kaplumbağası,  DEKAMER (Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi) ekibi tarafından alınarak, ölüm nedenini incelemek üzere götürüldü. Kumsalda hareketsiz bir şekilde duran deniz kaplumbağasını bulan Hulusi Aydemir, daha önceki deneyimlerden Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkan Yardımcısı (TÜDAV) Yard.Doç. Dr. Arda Tonay’la yazışarak ne yapması gerektiğini sordu. Tonay’ın önerisi ile hayvansever Hekimköy işletme müdürü Hulusi Aydemir, DEKAMER (Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi) ile irtibata geçti. Bir süre sonra AKUT ekipleri Hekimköy’e gelerek ölü Caretta’yı alarak, ölüm nedenini belirlemek üzere götürdü. Ölü ve yaralı deniz hayvanlarının kumsala çıktığı Hekimköy çalışanları daha önce de  boynundan ve kuyruğundan yaralı olarak buldukları Fok Balığı’nı veterinere tedavi ettirmişlerdi DEKAMER NEDİR? DEKAMER, (Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi) Ortaca İlçesi Dalyan İztuzu Plajında Kaptan June Deniz Kaplumbağaları Koruma Vakfı ile birlikte çalışıyor. Özel Çevre Koruma Kurumu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Dalyan Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi Protokolü ile 2008 yılında Türkiye’de ilk defa bu canlıların yaşama kazandırılması amacıyla Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) çalışmalarına başlamıştır. Merkez tüm sahillerde yaralı bulunan kaplumbağalara ulaşmakta tedavi ve rehabilitasyon sürecini gönüllü olarak tamamlamaktadır. Şu anda merkezde tedavi ve rehabilite süreci devam eden kaplumbağalar bulunmaktadır.
Ekleme Tarihi: 11 Ocak 2020 - Cumartesi
Emin VAROL

Caretta Caretta

Hekimköy Hebil Plajı’nda bir Deniz Kaplumbağası (Caretta) daha ölü olarak bulundu

Daha önce de Hekimköy’ün İncirlipınar plajında Yunus, Kılıç, Fok Balıkları ile bir Caretta da ölü olarak bulunmuştu.

Hekimköy’ün hayvansever işletme müdürü Hulusi Aydemir tarafından bulunan Caretta DEKAMER (Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi) ekibi tarafından alınarak ölüm nedenini incelemek üzere götürüldü.

 Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Göltürkbükü Mahallesi’ndeki Hekimköy Sitesi’nin Hebil plajında, bir deniz kaplumbağası (Caretta) daha kumsalda ölü olarak bulundu.

Daha önce de Hekimköy’ün İncirlipınar plajında Yunus, Kılıç, Fok Balıkları ile bir Caretta Caretta da ölü olarak bulunmuştu.

Hekimköy Sitesi’nin hayvansever işletme müdürü Hulusi Aydemir tarafından bulunan deniz kaplumbağası,  DEKAMER (Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi) ekibi tarafından alınarak, ölüm nedenini incelemek üzere götürüldü.

Kumsalda hareketsiz bir şekilde duran deniz kaplumbağasını bulan Hulusi Aydemir, daha önceki deneyimlerden Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkan Yardımcısı (TÜDAV) Yard.Doç. Dr. Arda Tonay’la yazışarak ne yapması gerektiğini sordu.

Tonay’ın önerisi ile hayvansever Hekimköy işletme müdürü Hulusi Aydemir, DEKAMER (Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi) ile irtibata geçti.

Bir süre sonra AKUT ekipleri Hekimköy’e gelerek ölü Caretta’yı alarak, ölüm nedenini belirlemek üzere götürdü.

Ölü ve yaralı deniz hayvanlarının kumsala çıktığı Hekimköy çalışanları daha önce de  boynundan ve kuyruğundan yaralı olarak buldukları Fok Balığı’nı veterinere tedavi ettirmişlerdi

DEKAMER NEDİR?

DEKAMER, (Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi) Ortaca İlçesi Dalyan İztuzu Plajında Kaptan June Deniz Kaplumbağaları Koruma Vakfı ile birlikte çalışıyor.

Özel Çevre Koruma Kurumu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Dalyan Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi Protokolü ile 2008 yılında Türkiye’de ilk defa bu canlıların yaşama kazandırılması amacıyla Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) çalışmalarına başlamıştır. Merkez tüm sahillerde yaralı bulunan kaplumbağalara ulaşmakta tedavi ve rehabilitasyon sürecini gönüllü olarak tamamlamaktadır. Şu anda merkezde tedavi ve rehabilite süreci devam eden kaplumbağalar bulunmaktadır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.