Çanakkale Haber

Çocuğunuz seslendiğinizde cevap vermiyorsa dikkat!

SAĞLIK 02.04.2024 - 11:26, Güncelleme: 02.04.2024 - 13:46 7896+ kez okundu.
 

Çocuğunuz seslendiğinizde cevap vermiyorsa dikkat!

Liv Hospital Çocuk Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülşen Köse, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) hakkında önemli bilgiler verdi.

Otizm Spektrum Bozukluğu Hakkında Bilmeniz Gerekenler Liv Hospital Çocuk Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülşen Köse, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) hakkında önemli bilgiler verdi. Köse, erken teşhisin ve altta yatan hastalıkların belirlenmesinin önemini vurguladı. Otizm Nedir? Otizm, yaşamın ilk aylarından başlayan ve yaşam boyu süren; sosyal ilişki, iletişim, dil, davranış ve bilişsel gelişimin gecikmesi ya da normalden sapması olarak tanımlanır. Toplumlarda %0,6-%1,8 arasında görülme sıklığıyla nadir bir hastalıktır. Dil Becerilerinde Yetersizlik Otizmli bireylerin hem alıcı hem de ifade edici dil becerileri yetersizdir. Ailelerin hekime başvurmalarındaki en sık neden çocuklarının konuşmamasıdır. Konuşma gecikmesi olan ya da gelişim basamaklarında dil ve konuşma gecikmesi olmayıp sonradan bu basamaklarda gecikme gösteren her çocuk için OSB düşünülebilir. Hastalıktan Şüphelendirecek Bulgular: İlk aylarda: Anne sesine tepkisizlik 1 aydan sonra anne ile göz teması kurmama 6 aylıkken yaşıtlarından daha az ses çıkarma, sesli gülmeme 9 aylıkken: Bye-bye, baş baş, ağlama, gülme taklitleri yapamama 1 yaşından sonra: İşaretle göstermeme İsmi söylendiğinde dönmeme Basit yönergelere uymama Kısıtlı iletişim Sallanma ya da ellerini kanat gibi çırpma hareketleri Daha Sonraki Dönemlerdeki Belirtiler: Kendi etrafında dönme Dönen şeylere meraklı olma Söylenen kelimeyi ya da soruyu aynen tekrarlama (ekolali) Kendiliğinden kelime söylememe Parmak ucunda yürüme Çok TV seyretme Söyleyebildiği kelimeleri ve sosyal becerileri unutma Erken Teşhis ve Tedavi OSB'de erken teşhis ve altta yatan diğer hastalıkların belirlenmesi çok önemlidir. Tedavi altta yatan hastalığa göre belirlenir ve çocukla birlikte aileye psiko-sosyal destek verilmesi gerekir. Otizme Neden Olan Faktörler: Genetik faktörler Kalıtımsal hastalıklar Çevresel faktörler Sosyal yoksunluk Uyarı eksikliği Düşük sosyoekonomik seviye Yetersiz beslenme Aşırı ekran maruziyeti 2 Yaş Altında Ekran Maruziyeti En Az Olmalı Çocuk hekimleri olarak 2 yaşın altında ekran maruziyetinin en az, hatta hiç olmamasına önem veriyoruz. Böyle durumlarda doktorunun, hastayı aile ve çevre şartları ile değerlendirmesi gerekir.  
Liv Hospital Çocuk Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülşen Köse, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) hakkında önemli bilgiler verdi.

Otizm Spektrum Bozukluğu Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Liv Hospital Çocuk Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülşen Köse, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) hakkında önemli bilgiler verdi. Köse, erken teşhisin ve altta yatan hastalıkların belirlenmesinin önemini vurguladı.

Otizm Nedir?

Otizm, yaşamın ilk aylarından başlayan ve yaşam boyu süren; sosyal ilişki, iletişim, dil, davranış ve bilişsel gelişimin gecikmesi ya da normalden sapması olarak tanımlanır. Toplumlarda %0,6-%1,8 arasında görülme sıklığıyla nadir bir hastalıktır.

Dil Becerilerinde Yetersizlik

Otizmli bireylerin hem alıcı hem de ifade edici dil becerileri yetersizdir. Ailelerin hekime başvurmalarındaki en sık neden çocuklarının konuşmamasıdır. Konuşma gecikmesi olan ya da gelişim basamaklarında dil ve konuşma gecikmesi olmayıp sonradan bu basamaklarda gecikme gösteren her çocuk için OSB düşünülebilir.

Hastalıktan Şüphelendirecek Bulgular:

İlk aylarda:

Anne sesine tepkisizlik
1 aydan sonra anne ile göz teması kurmama
6 aylıkken yaşıtlarından daha az ses çıkarma, sesli gülmeme
9 aylıkken:

Bye-bye, baş baş, ağlama, gülme taklitleri yapamama
1 yaşından sonra:

İşaretle göstermeme
İsmi söylendiğinde dönmeme
Basit yönergelere uymama
Kısıtlı iletişim
Sallanma ya da ellerini kanat gibi çırpma hareketleri
Daha Sonraki Dönemlerdeki Belirtiler:

Kendi etrafında dönme
Dönen şeylere meraklı olma
Söylenen kelimeyi ya da soruyu aynen tekrarlama (ekolali)
Kendiliğinden kelime söylememe
Parmak ucunda yürüme
Çok TV seyretme
Söyleyebildiği kelimeleri ve sosyal becerileri unutma
Erken Teşhis ve Tedavi

OSB'de erken teşhis ve altta yatan diğer hastalıkların belirlenmesi çok önemlidir. Tedavi altta yatan hastalığa göre belirlenir ve çocukla birlikte aileye psiko-sosyal destek verilmesi gerekir.

Otizme Neden Olan Faktörler:

Genetik faktörler
Kalıtımsal hastalıklar
Çevresel faktörler
Sosyal yoksunluk
Uyarı eksikliği
Düşük sosyoekonomik seviye
Yetersiz beslenme
Aşırı ekran maruziyeti
2 Yaş Altında Ekran Maruziyeti En Az Olmalı

Çocuk hekimleri olarak 2 yaşın altında ekran maruziyetinin en az, hatta hiç olmamasına önem veriyoruz. Böyle durumlarda doktorunun, hastayı aile ve çevre şartları ile değerlendirmesi gerekir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.