Çanakkale Haber

DÜŞÜNCE-YORUM; Sürdürülebilir bir Çanakkale için Çanakkaleliler harekete geçmelidir.

GÜNCEL 09.05.2024 - 09:52, Güncelleme: 10.05.2024 - 00:35 54774+ kez okundu.
 

DÜŞÜNCE-YORUM; Sürdürülebilir bir Çanakkale için Çanakkaleliler harekete geçmelidir.

Çanakkale şehri hızla çarpık bir kentleşmeye doğru sürükleniyor ve hızla insancıl özelliklerini yitirip beton yığını haline geliyor.

Sosyolojisinin önemli konu başlıklarında birisi de "kentsel yenileşme ve kentsel dönüşüm" meselesidir. Sürdürülebilir bir kent anlayışı, modern çağımızın gelecek nesillere adeta bir armağanı gibidir. Bugün için bir yanında devasa İstanbul baskısı, bir yanında Bursa ve İzmir baskısı ve diğer yanında da tüm Türkiye’nin gelip yerleşme hayalini kurduğu şehir, hiç kuşkusuz Çanakkale şehridir. Çanakkale şehrini idare eden  yerel yönetimler ve devlet kadroları Çanakkale’nin hızlı ve düzensiz şehirleşmesine ve doğasının yağmalanmasına en gel olacak tedbirleri acilen ele almalı, Çanakkale'nin katledilmesinin önüne geçecek tedbirleri uzun uzadıya düşünmeli “üniversite, belediye devlet ve halk” konsensüsü ile akademik bir çalışmaya dayanan geleceğin Çanakkale’sini inşa etmek en önemli mesele olmalıdır. Çanakkale’nin en nostaljik yerleşim yeri hiç tereddütsüz Fevzipaşa  mahallesidir. Ve bu nostaljik mahalle hızla kent sosyolojisi bağlamında “soylulaşma”ya doğru yol almaktadır. Yerleşik nüfusun elinden alınan bu mahallede  tarihi dokuya ve kültüre sahip nispeten eski yapılar hızla yıkılıp yerine (dışı şeklen aynı olsa da içi tamamen beton kokan) berbat bir kentsel dönüşüm faaliyetlerine maruz bırakılmaktadır. Çanakkale Belediyesi ve Çanakkalelilerin Fevzipaşa mahallesinde çıkarcı kentsel yağmalanmasına engel olmalıdır. Fevzipaşa mahllesi Çanakkale kent kültürünün korunması açısından oldukça değerlidir.   Son birkaç yıl içerinde hızla el değiştiren ve inşaat firmalarının eline geçen eski yapılar, hızla yıkılıp yerine beton binalar dikilirken şehrin en renkli ve en güzel yanı olan bir mahalle kültürü yok olup gitmektedir. Fevzipaşa mahallesi Çanakkale için kültürel bir zenginliktir ve bu zenginliğin acilen korunması, adeta yağmalamaya dönüşen “ruhsuz” yapılaşmanın önüne geçilmesi ve gelecek nesillere aktarılması Çanakkale kent turizmi ve kültürü açısından da oldukça önemlidir. Sürdürülebilir bir Çanakkale için özellikle belediye meclis üyelerinin ve belediye çalışanlarının kent sosyolojisi bağlamında bilgilendirilmesi kaçınılmazdır. Bugün için Çanakkale’yi çevreleyen doğal yapı, çeşitli yollarla hızla imara açılmakta ve Çanakkale berbat bir plansız şehir olarak hızla büyümeye devam etmektedir. Çanakkale’nin ileride birkaç milyon nüfusa sahip olacağı düşünülerek şimdiden büyük bir şehircilik planlamasına tabi tutulması ve hatta ÇOMÜ öncülüğünde ve koordinesinde 2100’lü yılların Çanakkale kent planlamasının şimdiden ayrıntılı şekilde hazırlanması ve yürürlüğe sokulması gerktiğini herkes düşünmelidir. Elimizde ve dünyada bir başka Çanakkale yok. Çanakkale; kültürü, tarihi ve doğası ile acilen koruma altına alınmalı, aç gözlü insanların yağmalamalarından ve rant hesaplarından süratle kurtarılmalıdır. Çanakkale sadece bizim değil gelecek nesillerimizin de hayallerini süsleyen şehir olarak kalmalıdır.  
Çanakkale şehri hızla çarpık bir kentleşmeye doğru sürükleniyor ve hızla insancıl özelliklerini yitirip beton yığını haline geliyor.

Sosyolojisinin önemli konu başlıklarında birisi de "kentsel yenileşme ve kentsel dönüşüm" meselesidir. Sürdürülebilir bir kent anlayışı, modern çağımızın gelecek nesillere adeta bir armağanı gibidir.

Bugün için bir yanında devasa İstanbul baskısı, bir yanında Bursa ve İzmir baskısı ve diğer yanında da tüm Türkiye’nin gelip yerleşme hayalini kurduğu şehir, hiç kuşkusuz Çanakkale şehridir.

Çanakkale şehrini idare eden  yerel yönetimler ve devlet kadroları Çanakkale’nin hızlı ve düzensiz şehirleşmesine ve doğasının yağmalanmasına en gel olacak tedbirleri acilen ele almalı, Çanakkale'nin katledilmesinin önüne geçecek tedbirleri uzun uzadıya düşünmeli “üniversite, belediye devlet ve halk” konsensüsü ile akademik bir çalışmaya dayanan geleceğin Çanakkale’sini inşa etmek en önemli mesele olmalıdır.

Çanakkale’nin en nostaljik yerleşim yeri hiç tereddütsüz Fevzipaşa  mahallesidir. Ve bu nostaljik mahalle hızla kent sosyolojisi bağlamında “soylulaşma”ya doğru yol almaktadır.

Yerleşik nüfusun elinden alınan bu mahallede  tarihi dokuya ve kültüre sahip nispeten eski yapılar hızla yıkılıp yerine (dışı şeklen aynı olsa da içi tamamen beton kokan) berbat bir kentsel dönüşüm faaliyetlerine maruz bırakılmaktadır.

Çanakkale Belediyesi ve Çanakkalelilerin Fevzipaşa mahallesinde çıkarcı kentsel yağmalanmasına engel olmalıdır. Fevzipaşa mahllesi Çanakkale kent kültürünün korunması açısından oldukça değerlidir.  

Son birkaç yıl içerinde hızla el değiştiren ve inşaat firmalarının eline geçen eski yapılar, hızla yıkılıp yerine beton binalar dikilirken şehrin en renkli ve en güzel yanı olan bir mahalle kültürü yok olup gitmektedir.

Fevzipaşa mahallesi Çanakkale için kültürel bir zenginliktir ve bu zenginliğin acilen korunması, adeta yağmalamaya dönüşen “ruhsuz” yapılaşmanın önüne geçilmesi ve gelecek nesillere aktarılması Çanakkale kent turizmi ve kültürü açısından da oldukça önemlidir.

Sürdürülebilir bir Çanakkale için özellikle belediye meclis üyelerinin ve belediye çalışanlarının kent sosyolojisi bağlamında bilgilendirilmesi kaçınılmazdır.

Bugün için Çanakkale’yi çevreleyen doğal yapı, çeşitli yollarla hızla imara açılmakta ve Çanakkale berbat bir plansız şehir olarak hızla büyümeye devam etmektedir.

Çanakkale’nin ileride birkaç milyon nüfusa sahip olacağı düşünülerek şimdiden büyük bir şehircilik planlamasına tabi tutulması ve hatta ÇOMÜ öncülüğünde ve koordinesinde 2100’lü yılların Çanakkale kent planlamasının şimdiden ayrıntılı şekilde hazırlanması ve yürürlüğe sokulması gerktiğini herkes düşünmelidir.

Elimizde ve dünyada bir başka Çanakkale yok.

Çanakkale; kültürü, tarihi ve doğası ile acilen koruma altına alınmalı, aç gözlü insanların yağmalamalarından ve rant hesaplarından süratle kurtarılmalıdır.

Çanakkale sadece bizim değil gelecek nesillerimizin de hayallerini süsleyen şehir olarak kalmalıdır.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.