Çanakkale Haber

‘Et yiyen parazit’ Türkiye’de de görüldü

ÇEVRE 22.06.2021 - 18:36, Güncelleme: 22.06.2021 - 18:36 2555+ kez okundu.
 

‘Et yiyen parazit’ Türkiye’de de görüldü

Koronavirüs salgınından sonra Leishmania adlı et yiyen parazit ABD’de görülmeye başlandı.

Koronavirüs salgınından sonra Leishmania adlı et yiyen parazit ABD’de görülmeye başlandı. Temelde 2 tip hastalıktan sorumlu olan parazit, daha önce Türkiye’de tespit edildi. Bilim insanları küresel ısınma nedeniyle Leismania adlı bir et yiyen parazitin, daha önce hiç görülmeyen bölgelerde ortaya çıktığı konusunda uyardı. Araştırmacılar, parazitin Güney Amerika’da görülen ölümcül türünün ABD’nin Teksas ve Oklahama eyaletlerinde tespit edildiğini ve Florida’ya yol aldığını açıkladı. Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi’nde ekoloji profesörü olan Víctor Sánchez-Cordero, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “İklim değişikliğinin zoonotik hayvan kökenli  hastalıkların ortaya çıkmasıyla güçlü bir bağlantısı var. Yakında ABD’de insan leishmaniasis vakalarının ortaya çıkma olasılığı var” diye konuştu. FARKLI TÜRLERİ TÜRKİYE’DE DE GÖRÜLDÜ NTV’nin aktardığına göre, Leishmaniasis, tropik, subtropik ve güney Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir hastalığa deniliyor. Temelde 2 tip hastalıktan sorumlu olan parazit, daha önce Türkiye’de tespit edildi. Türkiye’de parazitin  Leismania donovani donovani ve Leismania donovani infantum türleri iç organlarda zarar neden olduğu için özellikle tehlikeli olarak kabul ediliyor. Ege, Akdeniz ve Trakya’da bulunan hastalık hayvanları ve insanları etkiliyor. KALICI YARA İZLERİNE NEDEN OLUYOR Genellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da ortaya çıkan ve Şark Çıbanı diye bilinen hastalığı da Leismania paraziti neden oluyor. Şark çıbanı öldürücü bir hastalık değil ancak, tedavi edilmediği zaman ömür boyu kalıcı yara izlerine neden olabiliyor. GÜNEY AMERİKA’DA GÖRÜLEN TÜRLER ÖLÜMCÜL Ancak, Güney Amerika’da görülen Amerikan Leishmania türleri  (L. donovani chagas, L. braziliense, vb.) ölümcül olarak kabul ediliyor. Bu bölgelere ziyaret edecek insanların mutlaka koruyucu tedavileri yaptırmaları ve sineklere dikkat etmeleri gerekiyor. Araştırmacılar, ABD’ye giren bu parazitlerin birkaç on yıl içinde ülkeyi etkisi altına almasından endişeleniyor. Bununla birlikte parazit, Leishmania’nın ABD’ye yolculuk ettiği 2010’dan beri araştırmacıların radarlarında bulunuyor. National Library of Medicine dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, dünya genelindeki İklim değişikliği zararlı türlerin giderek daha fazla artmasına neden oluyor.
Koronavirüs salgınından sonra Leishmania adlı et yiyen parazit ABD’de görülmeye başlandı.

Koronavirüs salgınından sonra Leishmania adlı et yiyen parazit ABD’de görülmeye başlandı. Temelde 2 tip hastalıktan sorumlu olan parazit, daha önce Türkiye’de tespit edildi.
Bilim insanları küresel ısınma nedeniyle Leismania adlı bir et yiyen parazitin, daha önce hiç görülmeyen bölgelerde ortaya çıktığı konusunda uyardı. Araştırmacılar, parazitin Güney Amerika’da görülen ölümcül türünün ABD’nin Teksas ve Oklahama eyaletlerinde tespit edildiğini ve Florida’ya yol aldığını açıkladı.

Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi’nde ekoloji profesörü olan Víctor Sánchez-Cordero, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “İklim değişikliğinin zoonotik hayvan kökenli  hastalıkların ortaya çıkmasıyla güçlü bir bağlantısı var. Yakında ABD’de insan leishmaniasis vakalarının ortaya çıkma olasılığı var” diye konuştu.

FARKLI TÜRLERİ TÜRKİYE’DE DE GÖRÜLDÜ
NTV’nin aktardığına göre, Leishmaniasis, tropik, subtropik ve güney Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir hastalığa deniliyor. Temelde 2 tip hastalıktan sorumlu olan parazit, daha önce Türkiye’de tespit edildi.

Türkiye’de parazitin  Leismania donovani donovani ve Leismania donovani infantum türleri iç organlarda zarar neden olduğu için özellikle tehlikeli olarak kabul ediliyor. Ege, Akdeniz ve Trakya’da bulunan hastalık hayvanları ve insanları etkiliyor.

KALICI YARA İZLERİNE NEDEN OLUYOR
Genellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da ortaya çıkan ve Şark Çıbanı diye bilinen hastalığı da Leismania paraziti neden oluyor. Şark çıbanı öldürücü bir hastalık değil ancak, tedavi edilmediği zaman ömür boyu kalıcı yara izlerine neden olabiliyor.

GÜNEY AMERİKA’DA GÖRÜLEN TÜRLER ÖLÜMCÜL
Ancak, Güney Amerika’da görülen Amerikan Leishmania türleri  (L. donovani chagas, L. braziliense, vb.) ölümcül olarak kabul ediliyor. Bu bölgelere ziyaret edecek insanların mutlaka koruyucu tedavileri yaptırmaları ve sineklere dikkat etmeleri gerekiyor.

Araştırmacılar, ABD’ye giren bu parazitlerin birkaç on yıl içinde ülkeyi etkisi altına almasından endişeleniyor.

Bununla birlikte parazit, Leishmania’nın ABD’ye yolculuk ettiği 2010’dan beri araştırmacıların radarlarında bulunuyor.

National Library of Medicine dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, dünya genelindeki İklim değişikliği zararlı türlerin giderek daha fazla artmasına neden oluyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.