Çanakkale Haber

Çanakkale'ninde bulunduğu Sahte para vurgununda şebekenin şifreleri çözüldü

GÜNCEL 28.02.2022 - 12:21, Güncelleme: 28.02.2022 - 12:40 2371+ kez okundu.
 

Çanakkale'ninde bulunduğu Sahte para vurgununda şebekenin şifreleri çözüldü

19 ilde düzenlenen sahte para operasyonunda yakalanan kalpazanların teknik takibe takılan tapeleri deşifre oldu.

Alınan bilgiye göre, İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü birimleri, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen "sahte para" soruşturması kapsamında 18 Şubat'ta 2022 Tarihinde İstanbul, Ankara, Adıyaman, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Iğdır, İzmir, Kocaeli, Malatya, Mersin, Nevşehir, Sakarya, Tekirdağ, Van, Yozgat ve Zonguldak'ta eş zamanlı operasyon düzenlemiş, 83 kişi olduğu öğrenilen şebekenin 58 üyesini yakalamıştı. Yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve polisteki ifade işlemleri sona eren zanlılar, 21 Şubat'ta Büyükçekmece Adliyesine sevk edildi. SAHTE PARANIN MERKEZİNDEKİ ERDAL C. VE BERABERİNDEKİ 8 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI Adalet önüne çıkarılan şüphelilerden Elebaşı Erdal C. ile birlikte 9 şüpheli tutuklandı. Şüphelilerin 14'ü hakkında "adli kontrol" hükümleri uygulanırken, 35 zanlı ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Firari 25 şüphelinin yakalanması için çalışmalar sürüyor İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince 1 yıl boyunca yoğun bir çabayala süren teknik ve fiziki takibin sonunda 19 ilde düzenlenen sahte para operasyonunda yakalanan zanlıların, kendi aralarındaki şifreli tapeleri de deşifre oldu. Çökertilen sahte para ağındaki suç örgütü üyelerinin, polis takibine yakalanmamak için kendi aralarında şifreli olarak haberleştikleri ve kodlu mesajlarla diyalog kurdukları tespit edildi. Zanlıların konuşma tapelerine yansıyan karşılıklı konuşmalarında, basılmış sahte dolara "Hazır sandalye" ve "Amerikan boya", 50 dolar için "50 numara ayakkabı" ve sahte TL için de "masaj koltuğu" ve "Turkish boya" ifadelerini kullandıkları öğrenildi. Sahte para basan kalpazanlar ile onlardan yüzde 10 ile yüzde 30 arasındaki komisyonla sahte paraları satın alarak yurt genelinde piyasaya sürmeye hazırlanan şüpheliler arasındaki telefon görüşmelerinde, "Kaliteli boya bulunur mu?", "Elinde hazır masaj koltuğu var mı?", "Turkish var mı?" gibi kodlu konuşmaların kullanıldığı, yüklü miktarda sahte paraya "Büyük", düşük orandaki sahte paraya ise "Küçük" gibi şifreli konuşmalarla anlaştıkları öğrenildi. Emniyet birimlerinin teknik takibine takılan zanlıların, para sayma makinasından geçen sahte paraya ise "Makineden geçen kalite" ifadesini kullandıkları anlaşıldı.
19 ilde düzenlenen sahte para operasyonunda yakalanan kalpazanların teknik takibe takılan tapeleri deşifre oldu.

Alınan bilgiye göre, İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü birimleri, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen "sahte para" soruşturması kapsamında 18 Şubat'ta 2022 Tarihinde İstanbul, Ankara, Adıyaman, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Iğdır, İzmir, Kocaeli, Malatya, Mersin, Nevşehir, Sakarya, Tekirdağ, Van, Yozgat ve Zonguldak'ta eş zamanlı operasyon düzenlemiş, 83 kişi olduğu öğrenilen şebekenin 58 üyesini yakalamıştı. Yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve polisteki ifade işlemleri sona eren zanlılar, 21 Şubat'ta Büyükçekmece Adliyesine sevk edildi.

SAHTE PARANIN MERKEZİNDEKİ ERDAL C. VE BERABERİNDEKİ 8 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

Adalet önüne çıkarılan şüphelilerden Elebaşı Erdal C. ile birlikte 9 şüpheli tutuklandı. Şüphelilerin 14'ü hakkında "adli kontrol" hükümleri uygulanırken, 35 zanlı ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Firari 25 şüphelinin yakalanması için çalışmalar sürüyor

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince 1 yıl boyunca yoğun bir çabayala süren teknik ve fiziki takibin sonunda 19 ilde düzenlenen sahte para operasyonunda yakalanan zanlıların, kendi aralarındaki şifreli tapeleri de deşifre oldu. Çökertilen sahte para ağındaki suç örgütü üyelerinin, polis takibine yakalanmamak için kendi aralarında şifreli olarak haberleştikleri ve kodlu mesajlarla diyalog kurdukları tespit edildi.

Zanlıların konuşma tapelerine yansıyan karşılıklı konuşmalarında, basılmış sahte dolara "Hazır sandalye" ve "Amerikan boya", 50 dolar için "50 numara ayakkabı" ve sahte TL için de "masaj koltuğu" ve "Turkish boya" ifadelerini kullandıkları öğrenildi. Sahte para basan kalpazanlar ile onlardan yüzde 10 ile yüzde 30 arasındaki komisyonla sahte paraları satın alarak yurt genelinde piyasaya sürmeye hazırlanan şüpheliler arasındaki telefon görüşmelerinde, "Kaliteli boya bulunur mu?", "Elinde hazır masaj koltuğu var mı?", "Turkish var mı?" gibi kodlu konuşmaların kullanıldığı, yüklü miktarda sahte paraya "Büyük", düşük orandaki sahte paraya ise "Küçük" gibi şifreli konuşmalarla anlaştıkları öğrenildi. Emniyet birimlerinin teknik takibine takılan zanlıların, para sayma makinasından geçen sahte paraya ise "Makineden geçen kalite" ifadesini kullandıkları anlaşıldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve canakkaleninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.